Hlavní obsah

Skripalová se cítí lépe, ruská média zveřejnila neověřenou nahrávku, kde říká, že její otec nebude mít trvalé následky

Julija Skripalová promluvila.Video: Valérie Dvořáková, AP

 

Reklama

Dcera bývalého agenta Sergeje Skripala poprvé veřejně promluvila. Její prohlášení vydala londýnská policie poté, co se asi před týdnem v nemocnici vzbudila po otrávení nervovým jedem.

Článek

Julija Skripalová po otravě látkou Novičok prý každým dnem nabírá na síle. Uvedla to v prohlášení pro londýnskou policii.

Třiatřicetiletá žena byla počátkem března v Salisbury na jihu Anglie spolu se svým otcem, bývalým dvojím agentem Sergejem Skripalem, přiotrávena bojovou otravnou látkou Novičok.

„Před týdnem jsem se probrala a s potěšením mohu uvést, že sílím každý den,“ uvedla v prohlášení, které ve jménu Skripalové vydala londýnská policie. „Jistě si uvědomujete, že celá záležitost je poněkud dezorientující, a doufám, že budete respektovat mé soukromí a soukromí naší rodiny během mojí rekonvalescence,“ dodala.

Ruský velvyslanec v Londýně Alexandr Jakovenko vyjádřil nad zotavováním Skripalové potěšení, a doufá, že se zotaví také její otec.

Nemocnice, kde se Skripalovi léčí, podle agentury AP potvrdila, že se stav pacientky zlepšil, zatímco šestašedesátiletý Skripal zůstává v kritickém stavu.

Podle nahrávky ruských médií je Skripal v pořádku

Ruská státní televize odvysílala záznam telefonického rozhovoru, který naznačuje, že zdravotní stav Sergeje Skripala není tak vážný, jak se doposud myslelo. Ze záznamu také vyplývá, že Julija Skripalová se rychle zotavuje a již brzy opustí nemocnici. Pravost rozhovoru ale zatím nebyla potvrzena. Televize však upozornila, že za autenticitu nahrávky, kterou jí poskytla sestřenice Julije Skripalové Viktorija, neručí.

Viktorija Skripalová potvrdila telefonát se ženou z neznámého britského čísla s tím, že se domnívá, že volající byla Julija Skripalová. Podle agentury AP ale prý nemůže potvrdit, že šlo doopravdy o její sestřenici.

Julija Skripalová v telefonním rozhovoru tvrdila, že není možné, aby její sestřenice dostala vízum do Velké Británie. „Je mi jasné, že to nebyla její slova,” řekla Viktorija Skripalová.

„Vše je v pořádku. Teď (otec) odpočívá, spí. Všichni jsme zdravotně v pořádku. Nikdo nebyl nezvratně postižen. To je vše, brzy se odhlásím (z nemocnice). Vše je OK,“ řekla také Julija ve zmíněné nahrávce podle agentury Interfax.

Londýn z otravy Skripalových obviňuje Rusko. Moskva vinu popírá a naopak obviňuje Británii a USA ze zinscenování případu. Obě strany si mezitím vyhostily desítky diplomatů.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov si ve čtvrtek v souvislosti s tímto případem stěžoval, že Západ se pokouší o „démonizaci Ruska“, když „namísto zevrubného vyšetřování a předložení hodnověrných faktů čelí Rusko nepodloženým obviněním“.

„Kvůli dalšímu démonizování Ruska se organizují hrubé provokace. Takzvaný případ Skripal se stal záminkou - vymyšlenou anebo zinscenovanou - pro neopodstatněné masové vyhoštění ruských diplomatů nejen z USA a Británie, ale i dalších států, z nichž většinu k tomu prostě donutili. Takový výsměch mezinárodnímu právu, diplomatické etice i obyčejné slušnosti jsme už dlouho neviděli,“ prohlásil Lavrov.

Reklama

Doporučované