Hlavní obsah

Látky typu Novičok mají podle Ruska významné místo v českém výzkumu. Stav Skripalovy dcery se zlepšil

Stav dcery ruského exšpiona Skripala se rychle lepší.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

NATO podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí využívá potenciál a poznatky českého chemického průmyslu.

Článek

Významné místo ve výzkumu otravných látek v České republice mají nervově paralytické látky typu Novičok. Prohlásila to na tiskové konferenci v Moskvě mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v komentáři ke kauze bývalého ruského agenta Sergeje Skripala otráveného v Británii armádním jedem.

Mluvčí řekla, že Severoatlantická aliance využívá potenciál českého chemického průmyslu a české poznatky v oblasti protichemické obrany. „Prahu nikdo z ničeho neobviňoval a neobviňuje,“ prohlásila Zacharovová. V médiích, včetně českých, je ale podle ní mnoho textů potvrzujících potenciál českých chemických výzkumů.

Vývoj pod kódovým označením Novičok probíhal v Británii, USA, Česku a Švédsku, zopakovala mluvčí dřívější ruská tvrzení. Výsledky vývoje nových otravných látek tohoto typu, jichž tyto státy dosáhly, jsou podle ní obsaženy ve více než 200 otevřených zdrojích zemí NATO.

Česko (Československo) podle Zacharovové provádělo výzkumy v oblasti protichemické obrany v rámci Varšavské smlouvy. „Ve všech médiích jsou zprávy na toto téma, praví se tam, že po rozpadu organizace (Varšavské smlouvy) se český vědecký potenciál v této oblasti hodil novým západním partnerům, NATO ho zdědilo,“ uvedla.

Česká armáda plnila zvláštní úkoly na Blízkém východě, vojáci likvidovali následky použití chemických zbraní v Kuvajtu, dodala.

Existující mediální informace o činnosti vědeckých středisek zkoumajících v Česku bojové otravné látky dovolují podle Zacharovové dospět k závěru, že „významné místo ve výzkumu mají látky nervově paralytického účinku zvané podle západní klasifikace Novičok“. Čeští vědci nejednou získávali granty vědeckého výboru NATO, ve Vyškově existuje středisko NATO pro ochranu před zbraněmi hromadného ničení, konstatovala ruská mluvčí.

„Samostatným směrem výzkumu (českých) toxikologů je vývoj protijedů a také takzvaných spojujících látek a fermentů, které pohlcují komponenty nervově paralytických látek. Výzkumné práce provádí česká strana v těsné spolupráci se strukturami NATO,“ pokračovala Zacharovová. Fakt, že čeští chemici volně disponují charakteristikami otravných látek třídy Novičok, svědčí o široké dostupnosti této informace, dodala.

Překvapivé zlepšení

Zdravotní stav Julije Skripalové, která byla spolu s otcem Sergejem otrávena v anglickém Salisbury, se výrazně zlepšil, v přímém ohrožení života již není. Podle agentury Reuters to oznámila nemocnice v Salisbury. Dosud byl stav Skripalové i jejího otce hodnocen jako kritický.

„Jsem rád, že mohu oznámit zlepšení stavu Julije Skripalové. Na léčbu reaguje dobře, nadále je jí ale poskytována 24 hodin denně expertní klinická péče,“ uvedla Christine Blanshardová, která je lékařskou ředitelkou oblastní nemocnice v Salisbury.

Informace o zlepšení stavu Skripalové je považována za překvapivou. Ve středu zveřejněném rozhovoru se zpravodajkou BBC v Rusku totiž Skripalova neteř Viktoria Skripalová prohlásila, že dvojice má jen minimální šanci na přežití. I kdyby Skripal a jeho dcera přežili, budou do konce života invalidní, uvedla Skripalová.

O Skripalovou i jejího otce pečuje podle Reuters právě nemocnice v Salisbury. Dvojice byla v kritickém stavu hospitalizována 4. března poté, co byla otrávena nervovou látkou. Británie odpovědnost za otravu připsala Rusku, to ale obvinění odmítá.

Reklama

Související témata:

Doporučované