Hlavní obsah

Nechceme zmasakrovat naši ambasádu v Moskvě. Ministr Stropnický o kauze Novičok a ruské odvetě za vyhoštěné diplomaty

Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) o kauze Novičok a formování vlády pod Andrejem Babišem.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Množství lidí na ruské ambasádě v Praze je naddimenzované, ale kauza Novičok nebyla záminkou pro snížení jejich počtu, říká ministr zahraničí Martin Stropnický.

Článek

Případ v Británii otráveného bývalého ruského agenta Sergeje Skripala vyvolal největší roztržku mezi Moskvou a Západem od studené války. Česko se přidalo k západním spojencům a domů posílá 3 ruské diplomaty.

„To číslo pro nás bylo mezní. Je vysoké v porovnání s tím, jak velkou máme populaci a v porovnání s jinými zeměmi, jako jsou Francie, Německo nebo Polsko. Ty všechny vyhostily čtyři diplomaty,” odráží Stropnický kritiku části opozice, že počet vypovězených diplomatů měl být vyšší.

Šéf české diplomacie se také vrací k obvinění Ruska, které spojilo ČR s vývojem nebo skladováním Novičoku: „Lavrov (ruský ministr zahraničí, pozn. red.) je zručný profesionál. Je to klasický způsob, jak odvrátit pozornost od skutečného stavu věcí, dokonale rozmělníte stopy, vytvoříte matoucí stopy.”

Stropnický také v rozhovoru popisuje, jak probíhalo rozhodování o vypovězení diplomatů. Odpovídá i na to, jestli je česká reakce dost rázná a jestli jsou obvinění Londýna o odpovědnosti Ruska za útok Novičokem podložená důkazy. To zpochybnil například prezident Miloš Zeman.

Žádná slabost pro komunisty

Místopředseda hnutí ANO ve Výzvě také hodnotí jednání o vládě s podporou komunistů. „Spojenectví s KSČM je hraniční. Nikdo mě nemůže podezírat, že bych trpěl slabostí pro komunisty. Mám s nimi svou zkušenost,” říká.

Je namístě kritika komunistů, že vyhoštění diplomatů je předčasné, pokud neskončilo vyšetřování případu? Zkomplikuje postoj KSČM jednání o podpoře vládě Andreje Babiše? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované