Hlavní obsah

K čemu používají vaši rodiče internet, raději nechtějte vědět. Průzkum odhalil chování „starců na netu“

Výzva: Martin Kožíšek, expert na bezpečnost na internetu.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Skoro každý druhý člověk ve věku nad 65 let bez rozmyšlení přeposílá e-mailem vymyšlené zprávy, a pomáhá tak šířit propagandu. „Sami věří autoritě, která jim to poslala,“ říká ve Výzvě Martin Kožíšek, spoluautor průzkumu a bezpečnostní expert Seznamu.

Článek

„U seniorů nás zarazilo především přeposílání spamů. Oproti mladším skupinám je to u nich až čtyřikrát častější,“ říká ve Výzvě Martin Kožíšek.

Už více než deset let se v Seznamu zabývá projektem Seznam se bezpečně, který se zaměřuje na riziková chování uživatelů internetu. Dosud se zabýval především nejohroženější skupinou, kterou jsou děti. Průzkum, do nějž se zapojilo 1072 účastníků z celé republiky a jako vůbec první v zemi zkoumal chování starší populace, vznikl ve spolupráci Seznamu a Univerzity Palackého v Olomouci.

V rozhovoru uvidíte i konkrétní ukázky spamů, které senioři prostřednictvím e-mailů sdílejí. Jde například o vymyšlené zprávy, jež mají za cíl v lidech vyvolat strach z migrace, nebo příklady předvolební propagandy, která měla ublížit konkrétním prezidentským kandidátům.

„Starší populace věří spíš svým kolegům z práce, dobrým známým, již jim to posílají, protože oni by jim přece nelhali,“ vysvětluje Martin Kožíšek, proč se senioři do těchto akcí pouštějí.

Hrozí za takové chování nějaký postih? Jde dohledat původního odesílatele? A jaká jsou další riziková chování starších lidí na internetu? I o tom se mluví ve Výzvě.

Dozvíte se také, že novým hitem mezi seniory se staly různé seznamky, které jsou ale v řadě případů příležitostí pro různé podvodníky, jak od důvěřivých lidí vylákat peníze nebo majetek.

Martin Kožíšek v rozhovoru zmiňuje i příklady zneužívání dětí prostřednictvím sociálních sítí (až pětina profilů na sociálních sítích je falešná) a vysvětluje, jak se v takových případech dá dohledat úchylný pachatel skrývající se za smyšlenou identitou náctileté dívky.

Reklama

Doporučované