Hlavní obsah

K ISS zamířila americká nákladní loď Cygnus

K Mezinárodní vesmírné stanici odstartovala nákladní loď Cygnus.Video: Šimon Trantina, AP

 

Reklama

Raketa Antares americké společnosti Northrop Grumman se dnes vydala na oběžnou dráhu s nákladní kosmickou lodí Cygnus, která veze náklad pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Start byl původně plánován na čtvrtek a poté na pátek, kvůli nepříznivému počasí byl ale opakovaně odložen.

Článek

Raketa odstartovala z kosmodromu na americkém ostrově Wallops u atlantického pobřeží USA. K ISS se má připojit v pondělí, tedy den po ruské nákladní lodi Progress, která k vesmírné stanici zamířila v pátek. Cygnus má na palubě zásoby a další materiál o váze víc než tři tuny. Podle agentury AP dostane posádka mimo jiné 3D tiskárnu a zásobu zmrzliny.

Posádku ISS nyní tvoří Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a Němec Alexander Gerst. Tuto trojici měli v říjnu doplnit ruský kosmonaut Alexej Ovčinin a americký astronaut Nick Hague, ale kvůli selhání nosné rakety Sojuz-FG se museli nouzově vrátit na Zemi.

Loď Cygnus se k ISS vydala už podesáté, první let se uskutečnil v září 2013. Od ISS se odpojí příští rok v únoru a po průletu atmosférou její zbytky dopadnou do Tichého oceánu.

Reklama

Doporučované