Hlavní obsah

K Nobelově ceně mě dovedla podezíravost naučená za komunismu, říká německý fyzik oceněný za chemii

Co jsem dělal, když jsem se dozvěděl, že dostanu „nobelovku“? Řekli, že půl hodiny nesmím nikomu nic říct, tak jsem si šel dál číst, říká Stefan Hell (Video s českým tlumočením).

 

Reklama

Objevil fluorescenční mikroskopii, která znamenala skok v medicíně. „Pokud vědec neumí vysvětlit svůj objev úplně normálnímu člověku, je to k ničemu,“ míní Stefan Hell.

Článek

Uznávaný fyzik Stefan Hell získal Nobelovu cenu za chemii před třemi lety. Oceněn byl jeho objev, díky němuž lze světelným mikroskopem pozorovat třeba viry, což bylo po více než sto let nemožné.

„Když podřídíte svou kariéru tomu, abyste získali nobelovku, tak se k ní určitě nedostanete,“ říká ve Výzvě profesor Hell, který je jedním z ředitelů světově ceněného Institutu Maxe Plancka a do Česka přijel přednášet na ČVUT v rámci akce Honeywell Initiative for Science & Engineering.

Jaký byl první okamžik, když se dozvěděl, že je novým „nobelistou“? Jak významné jsou pro něj kořeny v rumunském Banátu? Mají reální vědci něco společného s podivíny z Teorie velkého třesku? A jaký je jeho recept na štěstí? Podívejte se ve videu nahoře s českým simultánním překladem nebo níže v anglickém originále.

Když se ženete za Nobelovou cenou, určitě ji nedostanete, říká ve Výzvě Stefan Hell (Netlumočená anglická verze).

Reklama

Související témata:

Doporučované