Hlavní obsah

K nohám mi začala padat těla, popisuje svědek tragédii v Izraeli

Foto: Profimedia.cz

Truchlící Izraelci na pohřbu oběti tlačenice na hoře Mason.

Reklama

Až 45 obětí a 150 zraněných si vyžádalo neštěstí v Izraeli. V noci na pátek tam vypukla tlačenice, při níž přes sebe lidé začali padat a dusit se. Podle očitých svědků k rozsahu tragédie přispěla i reakce policie.

Článek

K nehodě došlo po půlnoci při oslavách svátku Lag ba-omer, při němž věřící zapalují vatry a pořádají poutě k hrobu mystika Šimona bar Jochaje, který žil ve 2. století. Poutí se obvykle účastní tisíce lidí, kteří se na místě modlí, tančí a zpívají. V noci se u úpatí hory Meron nedaleko libanonských hranic sešlo až na 100 000 věřících.

V loňském roce byly oslavy značně omezeny kvůli omezením spojeným s koronavirem. Letos ale šlo o největší hromadnou událost od začátku epidemie covidu-19 v zemi a první velké a legální náboženské shromáždění.

Kolem jedné hodiny ranní vypukla tlačenice, když lidé začali odcházet. Podle sdělení svědků a videozáznamů velký dav zaplnil svažitý tunelový průchod. Na jeho konci, kde se nacházely kluzké kovové schody, pak lidé podle svědků začali přes sebe padat.

Podle videozáznamů se v tunelu tísnil obrovský dav lidí, většinu z nich tvořili ultraortodoxní muži. Izraelský list Haaretz citoval svědky, podle nichž rychlému úniku lidí bránily policejní zátarasy. „Najednou se všechno zastavilo. Všichni byli namačkáni jeden na druhého a nikdo nechápal proč. Zvedl jsem hlavu a uviděl policisty, kteří průchod blokovali. Křičeli jsme ‚lidé tam umírají‘,“ řekl izraelskému zpravodajskému kanálu Channel 12 návštěvník festivalu jménem Zohar.

Izraelské ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že policie zahájila vyšetřování možného pochybení policistů, kteří na oslavy dohlíželi. Zároveň ale policie zdůraznila, že tato akce bývá tradičně hojně navštívená a že se před ní vždy kontroluje statika místa. Kluzkému schodišti se prý nedalo nijak předejít.

„Lidé ztráceli barvu v obličejích. Pak mi k nohám začala padat těla. Snažil jsem se volat o pomoc a pomalu přijížděly záchranné složky. Byli tam lidé, které se záchranáři ani nepokoušeli oživovat,“ dodal Zohar.

Podle svědků upadli lidé v hustém davu na kovových schodech, na nichž byla rozlitá voda a džus. Očitá svědkyně jménem Tami rovněž kritizovala reakci policie. „Stála jsem na střeše. Stříkali vodu, protože bylo velké horko. Lidem to pak začalo podkluzovat. Deset lidí uklouzlo, pak dalších deset a dalších deset. Pořád jsem z toho v šoku. Nemůžu uvěřit tomu, co jsem viděla. Snažili se pohnout, utéct. Snažili se získat prostor, aby se mohli nadechnout, ale policie jim to nedovolila,“ řekla Tami pro Kan News.

Avigdor Hayut, který tlačenici přežil, popsal, že uklouzl na rampě a uvázl v davu se svými dvěma syny ve věku 10 a 13 let. „Policista se pozvracel a začal plakat a já jsem chápal, na co se dívá, ačkoli jsem to sám neviděl. Myslel jsem, že je to konec. Myslel jsem, že tam umřu,“ řekl šestatřicetiletý Hayut, který utrpěl zlomeninu kotníku a žeber.

Zatím bylo identifikováno 32 mrtvých a 22 už bylo pohřbeno. Mezi oběťmi je muž z Kanady a podle izraelského ministerstva zahraničí nejméně čtyři občané Spojených států. Na příkaz rabína byla večer, se začátkem šábesu, identifikace přerušena a bude pokračovat v sobotu večer.

Řada pohřbů obětí tragédie se konala již před pátečním západem slunce, kdy začíná židovský svátek šabat, kdy není možné pohřbívat. Podle The Times of Israel jsou mezi mrtvými mladí i staří, včetně rodičů a dětí. Sociální sítě zaplavily příspěvky s fotografiemi lidí, které příbuzní zatím nenašli. Podle snímků jde v řadě případů o chlapce mladší 18 let.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu událost označil za „velkou tragédii“ a vyzval, aby se lidé pomodlili za oběti neštěstí. Místo tragédie později navštívil, sám daroval krev pro zraněné a oznámil, že neděle bude dnem státního smutku. Netanjahu v uplynulém roce podle AP čelil ostré kritice za to, že ultraortodoxním komunitám povolil výjimku z dodržování bezpečnostních předpisů, tedy otevřít školy i synagogy. Ultraortodoxní komunity přitom patřily k nejhůře postiženým komunitám v zemi, píše AP.

Jejich komunita odpovědnost za tragédii připsala šéfovi policistů, s čímž ale jeho kolegové z velení severního okrsku nesouhlasili. „Vinit z toho Laviho není správné, nedalo se tomu předejít,“ uvedl policejní zdroj, jehož citoval list Haarec. Policejní velitel Lavi ale sám prohlásil, že odpovědnost přijímá. „Nesu odpovědnost a jsem připravený na vyšetřování,“ řekl Lavi.

Izraelským představitelům už kondolovali zahraniční politici včetně amerického prezidenta Joea Bidena. „USA spolu s lidem Izraele a židovskou komunitou po celém světě truchlí nad hroznou tragédií na hoře Meron. Dal jsem svému týmu pokyn, aby pomohl izraelské vládě i Izraelcům při ošetřování zraněných. Snažíme se potvrdit zprávy, že o život mohli přijít také američtí občané,“ sdělil Biden v kondolenčním prohlášení Netanjahuovi.

Premiér mu poděkoval tweetem, v němž se zmínil také o vyjádření soustrasti ze strany ruského prezidenta Vladimira Putina, indického premiéra Naréndry Módího, evropských politiků a vůdců arabských států.

Odborníci již v minulosti varovali, že při oslavách na hoře Meron hrozí katastrofa, a to zejména kvůli stísněným podmínkám. Ve zprávě z roku 2008 státní kontrolní úřad varoval, že podmínky na místě, včetně únikových cest, „ohrožují veřejnost“. Podle pokynů ministerstva zdravotnictví jsou veřejná shromáždění v Izraeli nadále omezena na maximálně 500 osob. Netanjahu měl ale podle izraelských médií ujistit ultraortodoxní představitele, že se oslavy uskuteční, a to i přes námitky zdravotníků.

Počet mrtvých na hoře Meron překročil 44 lidí, kteří zemřeli při lesním požáru v roce 2010. Ten byl dosud považován za nejsmrtelnější civilní tragédii v Izraeli.

Reklama

Související témata:

Doporučované