Hlavní obsah

K soudu jdou první manažeři sítě černého hazardu. Vydělávali statisíce měsíčně

Státní zástupce Jiří Kožina odhalil první síť nelegálních heren v Česku.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Herny na Chomutovsku provozoval svěřenský fond, který zaručuje anonymitu koncovým vlastníkům.

Článek

První rozsudek: Dva vietnamští majitelé baru dostali před dvěma lety roční podmínku a pokutu 30 tisíc - za to, že v zadní místnosti svého baru provozovali nelegální hernu.

Druhý rozsudek: Jistý Lukáš R. měl ve své herně Mamba v Praze deset načerno zapojených automatů - soud mu uložil desetiměsíční podmínku a zabavil 20 tisíc z barového trezoru.

Podobných rozsudků nad hospodskými, kteří v místnostech za výčepem provozovali státem nepovolenou hernu, už padlo mnoho.

Soud v Chomutově však podle zjištění Seznamu začne v květnu projednávat kauzu, která je přece jen výjimečná.

Poprvé nestanou před soudem nejnižší články nelegálního hazardu, ale „střední management“ - lidé, kteří sítě černých heren po celém Česku zakládali. A otevírali tak cestu k milionovým ziskům.

„Nezůstali jsme jen u hospodských, již si dají do podniku jeden dva automaty. Snažili jsme se najít osoby, které ty výherní přístroje poskytly a nakládaly dál se ziskem. V tomhle se ten případ vymyká,“ potvrdil státní zástupce Jiří Kožina.

„Usoudili jsme, že ten způsob páchání naplňuje znaky organizované skupiny. Trestní sazba je jeden rok až šest let,“ dodal Kožina.

V případu jsou obžalovaní dva muži a dvě ženy, podle policie provozovali na Chomutovsku dvě herny pod hlavičkou svěřenského fondu Escape. Zhruba od poloviny roku 2015 do následujícího ledna. Jednalo se o  klasické nelegální provozovny tvářící se jako soukromé kluby.

„V podstatě to byla normální herna, akorát každý musel u vstupu ukázat občanský průkaz,“ popsal státní zástupce Kožina.

Herny Escape fungovaly svého času na různých místech republiky, například velká pobočka se nacházela v Brně. Detektivům se však nepodařilo spojit všechny případy do jednoho - nakonec zůstalo jen u dvou provozoven v okrese Chomutov.

Na druhou stranu, mezi obžalovanými jsou i lidé z vedení svěřenského fondu. Právě svěřenský fond, zatím stále ještě novou formu vlastnictví, zřejmě obžalovaní nezvolili náhodou - zaručuje dnes naprostou anonymitu koncovým příjemcům peněz. Až od poloviny letošního roku se zavedením zvláštního registru by měli být dohledatelní.

Ani státní zástupce Kožina si ovšem nedělá iluze, že lidé podílející se na chodu svěřenského fondu Escape, jsou těmi, kterým „tekla“ největší část zisků. Pro představu: Dvě herny na Chomutovsku dokázaly vygenerovat tržby v řádech statisíců korun měsíčně. Například i proto, že taková herna nemusí odvádět daně ani poplatky z automatů.

„Opravdového zakladatele, nebo osoby, které to naplánovaly, se nám díky té anonymitě svěřenského fondu dohledat nepodařilo,“ řekl státní zástupce. A tuší alespoň, kdo to mohl být? „To nechám bez odpovědi,“ reagoval Kožina.

„I to, že policie sáhla o patro výš než k servírkám, které vysypávají mince z automatů, je naprostý průlom,“ řekl Ondřej Závodský, bývalý náměstek na Ministerstvu financí, pod nímž poslanci schválili nový a přísnější hazardní zákon.

Přinejmenším v jedné starším kauze se už soud, který řešil případ obžalovaných hostinských, podivil, proč se policie nevěnuje nelegálním hernám hlouběji. To znamená jít i po organizátorech. Kromě svěřenského fondu je oblíbenou zástěrkou například také občanské sdružení.

„V dané věci se tak může jednat o trestnou činnost organizované skupiny na pozadí občanského sdružení,“ napsal před dvěma lety do rozsudku soudce Kamil Vacík z Okresního soudu v Lounech, když potrestal roční podmínkou muže, který se nechal podobnou sítí občanských sdružení přesvědčit, ať si do zadní části hospody oddělené dveřmi s bzučákem naveze několik černých automatů.

Povolených heren a kasin v Česku stále ubývá - a letošek bude vůbec nejhorším pro tenhle druh byznysu. S tím, jak se zpřísňují pravidla pro hazard (například již zmizel z hospod), ubudou podle exnáměstka Závodského asi dvě třetiny z původních sedmi tisíc provozoven.

Reklama

Doporučované