Hlavní obsah

Za útok na západní cyklisty v Tádžikistánu mohou podle úřadů místní islámští radikálové

Reklama

Za napadení cyklistů v Tádžikistánu mohou místní islámští radikálové. Policie našla v zabaveném autě stopy po útoku a identifikovala pachatele. Mezi zastřelenými podezřelenými osobami je podle ní i řidič vražedného automobilu.

Článek

Tádžické úřady dnes obvinily místní islamisty z odpovědnosti za nedělní brutální útok na skupinu západních cyklistů, z nichž čtyři zahynuli a tři byli zraněni. Ministerstvo vnitra v Dušanbe uvedlo, že útok zorganizovala zakázaná Islámská strana obrody. Vůdce skupiny útočníků podle policie prodělal výcvik v Íránu.

Islámská strana obrody sdružovala aktivisty tádžické islamistické opozice, která bojovala proti režimu prezidenta Imomaliho Rachmona během občanské války v letech 1992-1997. Po dojednání příměří získala řada opozičních vůdců vysoké funkce ve státních strukturách. Rachmonův režim se ale postupně bývalých islamistických soků ve vysokých úřadech zbavoval a v roce 2015 byla strana úředně rozpuštěna. Ústavní změny odhlasované o rok později pak formování náboženských politických stran zakázaly.

Tádžická policie dnes oznámila, že v automobilu, kterým útočníci na skupinu zaútočili, byly nalezeny nože a zkrvavené sekyry. Při zátahu proti pachatelům bylo pět osob zastřeleno, vůdce skupiny Husejn Abdusamadov byl ale dopaden živý. Inspirátorem útoku byl podle vyšetřovatelů aktivní člen Islámské strany obrody Nosirchudža Ubajdov, na něhož byl v roce 2015 vydán mezinárodní zatykač. Abdusamadov v letech 2014-2015 podstoupil teroristický výcvik v Íránu, uvedla policie.

Skupina chtěla po útoku na západní cyklisty prchnout do sousedního Afghánistánu, kde se chtěla připojit k extremistům. Vůdcův bratr Bachtiar Abdusamadov si podle agentury Avesta odpykává trest vězení za příslušnost k Islámskému hnutí Turkestánu, které je považováno za hlavní islamistickou skupinu v zemích postsovětské Střední Asie.

Jednadvacetiletý Džafariddín Jusufov, řidič automobilu, který srazil cyklisty, byl při přestřelce s policií zabit, uvedla Avesta. Za podporu útočníků a spolupráci s nimi byly zadrženy čtyři další osoby.

Čtyři cyklisty z USA, Švýcarska a Nizozemska zabil v neděli v Tádžikistánu svým vozem řidič, který podle místní tiskové agentury Avesta z místa činu ujel. Další tři cyklisté ze Švýcarska, Nizozemska a Francie byli zraněni. K zodpovědnosti za čin se přihlásil Islámský stát prostřednictvím své propagandistické agentury Amak, jež ale žádné důkazy neposkytla. Agentura Reuters upozornila, že se organizace často hlásí k odpovědnosti za útoky po celém světě. Vyšetřovatelé však mnohdy konstatují, že o napojení pachatelů na IS neexistuje žádný důkaz. Incident se stal v lokalitě Sebiston asi 80 kilometrů jihovýchodně od metropole Dušanbe.

Auto policisté později našli nedaleko místa činu. Jednoho muže přitom zatkli, další dva, kteří kladli odpor, na místě zastřelili. Později byli dopadeni další tři členové skupiny, které policisté rovněž „zlikvidovali“, uváděla úřední zpráva.

Reklama

Doporučované