Hlavní obsah

Kabinová lanovka na Ještěd v sobotu provoz nezahájí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Plánované sobotní obnovení provozu kabinové lanovky na Ještěd v Liberci se odkládá na neurčito. Důvodem je, že nařízení ministerstva zdravotnictví nadále neumožňují rekreační přepravu.

Článek

ČTK o tom dnes informoval přednosta lanovky Vladimír Štěpán. „Přepravu turistů na vrchol Ještědu podle těchto opatření bohužel zatím zajišťovat nemůžeme. V případě, že ministerstvo zdravotnictví upraví aktuální opatření pro provoz lanových drah, jsme připraveni zajistit přepravu cestujících v co nejkratším termínu,“ řekl Štěpán.

„Přepravu turistů na vrchol Ještědu podle těchto opatření bohužel zatím zajišťovat nemůžeme. V případě, že ministerstvo zdravotnictví upraví aktuální opatření pro provoz lanových drah, jsme připraveni zajistit přepravu cestujících v co nejkratším termínu,“ řekl Štěpán.

V sobotu se v hotelu s vysílačem na vrcholu Ještědu částečně obnoví provoz občerstvení, otevřené bude výdejní okénko v Bistru 1012 na ochozu hotelu a při pěkném počasí také kiosek Rohanka na terase. Štěpán původně předpokládal, že bude možné kvůli tomu obnovit provoz lanovky, aby bylo možné zajistit dopravní obslužnost hotelu, neboť silnice na Ještěd ve směru od Liberce je uzavřená. Nahoru se tak lidé i obsluha hotelu od stotisícového města dostanou jen pěšky nebo autem po objízdné trase, která je téměř dvakrát delší než po nyní uzavřené silnici.

Kabinová lanovka na Ještěd je zejména oblíbenou turistickou atrakcí, v provozu je přes 85 let. Loni vyvezla na vrchol 211.000 lidí, o 90.000 méně než v roce 2019. Minulý rok lanovka 103 dnů stála kvůli technickým problémům, ale také kvůli koronavirovým opatřením. Letos nejezdila od 30. ledna kvůli koronavirovým opatřením a právě také kvůli tomu, že hotel byl zavřený.

Reklama

Doporučované