Hlavní obsah

Kaczyński odepsal šéfa kontrolorů, neustál aféru s nevěstincem

Foto: Kancelaria Sejmu

Předseda strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński ve své poslanecké lavici, kolem jeho blízcí spolupracovníci.

Reklama

Jarosław Kaczyński se po týdnech váhání rozhodl k razantnímu kroku. Nejmocnější polský politik ve čtvrtek večer oznámil, že očekává rezignaci šéfa nejvyššího kontrolního úřadu Mariana Banaśe. Kaczyńského člověk, kterého vládnoucí strana dlouho s vervou bránila, čelí od září závažným podezřením z napojení na podsvětí.

Článek

„Vedení strany očekává od předsedy Banaśe rezignaci na vykonávanou funkci.” Lakonické sdělení špiček vládnoucí polské strany Právo a spravedlnost (PiS), jehož podstata nutí zdvihnout údivem obočí nad praktickým fungováním jedné z nejdůležitějších státních institucí v Polsku.

Ono „vedení” znamená v tomhle případě předsedu PiS Jarosława Kaczyńského a ministra vnitra Mariusze Kamińského, který zároveň koordinuje tajné služby. Oba vystupňovali tlak na šéfa nejvyššího kontrolního úřadu, což má být podle zákona nezávislá instituce.

Kariérní postup spolehlivého člověka

Nového předsedu dostal nejvyšší kontrolní úřad předposlední den v srpnu. Marian Banaś nastoupil do funkce jako nominant PiS. Před tím byl ministrem financí ve vládě Mateusze Morawieckého i ředitelem finanční policie.

Po necelých třech měsících ho teď Kaczyński vyzval k rezignaci. Banaś do jeho kruhů přitom patří už od 80. let

Marian Banaś od konce září čelí podezření z propojení s krakovským podsvětím. Ze zářijové reportáže pořadu Superwizjer soukromé televize TVN vyplývá, že svůj dům pronajímal jako hodinový hotel rodině kuplířů.

Kdo je Banaś a co má za problémy? Podrobně jsme psali jsme:

A pochybnosti panují i kolem Banaśových příjmů, půjček a majetkových přiznání z posledních let, kdy byl ve vysokých státních funkcích. Deník Rzeczpospolita v říjnu napsal, že jeden z velmi blízkých spolupracovníků Banaśe řídil přímo na ministerstvu financí skupinu, která stát okrádala ve velkém na daních.

Od křišťálového k problémovému

Strana PiS svého „pancéřového Mariana” nejprve bránila. Politici o něm mluvili jako o „křišťálově čistém člověku”, který je na svém místě. Napadali a osočovali naopak investigativce z TVN.

„Pokud někdo připravil zločince o několik desítek miliard, tak má nepřítele, a ti nepřátelé mohou podniknout složitou operaci, aby někoho takového zkompromitovali. Nic nepředjímáme, čekáme na závěry,” prohlašoval Kaczyński v září.

Foto: Profimedia.cz

Šéf polského NKÚ Marian Banaś.

Takové argumenty jsou i součástí Banaśovy vlastní obrany: tvrdí, že jde o dlouhotrvající lživou kampaň proti jeho osobě a že zprávy jsou zmanipulované. „Nic z toho není pravda, každé z těch obvinění je lež, lež a ještě jednou lež,” zopakoval naposledy ve středu na jednání parlamentního výboru.

Jak se zbavit pancéřového Mariana?

S přibývajícími podezřeními ale strana PiS začala dávat od Banaśe ruce pryč. Situaci jí navíc komplikovaly říjnové parlamentní volby a nedokončená prověrka Banaśových majetkových přiznání z let 2015–2019. Od letošního jara je zkoumal protikorupční úřad.

Prověrka skončila krátce po volbách, ve kterých strana PiS znovu vyhrála. S utajovanou konečnou zprávou, jejíž úplné zveřejnění teď žádá levicová opozice, se ve čtvrtek seznámil premiér Morawiecki. „Závěry vyplývající ze zprávy budou předmětem dalších analýz,” prohlásil k tomu jeho mluvčí několik hodin před tím, než Banaśe vyzval k rezignaci Kaczyński.

Jestli Banaś stranický úkol uposlechne, není jasné. Pokud by na své funkci dál lpěl dál, vládnoucí strana by ho sama odvolat nedokázala. Šéfa kontrolního úřadu totiž mohou poslanci zbavit funkce jen v případě choroby, pravomocného rozsudku, nebo zákazu činnosti od Státního soudu.

Už před několika týdny se proto spekulovalo o možné změně zákona, která by otevřela straně PiS cestu k Banaśově odvolání. Možnost „plánu B” v pátek dopoledne jasně naznačil Morawiecki. Měl byl spočívat ve změně ústavy.

Kritice přitom nečelí jen Banaś. Opozice se ostře pustila do tajných služeb, kterým vyčítá, že před Banaśovými podezřelými kontakty a majetkovými poměry nevarovaly, když politik zastával vysoké státní funkce.

Reklama

Doporučované