Hlavní obsah

Kajínek chce požádat o obnovu procesu. Na soud by se obrátil počtvrté

Foto: Profimedia.cz

Jiří Kajínek dostal před třemi lety milost od prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Pravomocně odsouzený Jiří Kajínek plánuje znovu požádat o obnovu svého procesu i přesto, že už je tři roky na svobodě. Řekl to Lidovým novinám.

Článek

Za dvojnásobnou vraždu byl Jiří Kajínek v minulosti odsouzen na doživotí, k činu se přitom sám nikdy nepřiznal. V roce 2017 mu ale prezident Miloš Zeman udělil milost. To ale Kajínkovi nestačí, po třech letech na svobodě podle informací Lidových novin plánuje své jméno očistit v novém procesu.

Na obnovu řízení podal Kajínek žádost už třikrát ještě v době, kdy si odpykával doživotní trest. Soud mu ale nevyhověl. Ve snaze dokázat svou nevinu v roce 2000 utekl z mírovské věznice. Právě to přitáhlo zájem veřejnosti – i za notného přispění médií, která měla o případ zájem. Nejen o tom hovořil novinář Josef Klíma v podcastu Seznam Zpráv České podsvětí:

Aby mohlo být nové řízení zahájeno, musel by Kajínek přijít s klíčovými důkazy, které by mohly odůvodnit jiné rozhodnutí o vině, než které v roce 1998 přijal soud. V Česku k takovým případům dochází ale výjimečně. Odsouzený a poté omilostněný vrah na vhodnou příležitost k podání žádosti ještě čeká. Lidovým novinám řekl, že to může trvat několik měsíců.

Tomu, kdo by klíčový důkaz přinesl, nabídl Kajínek odměnu ve výši jednoho milionu korun. Pro sběr důkazů o své nevině si Jiří Kajínek pořídil i speciální e-mailovou adresu. Zatím ale údajně žádnou stěžejní výpověď neobdržel.

Reklama

Související témata:

Doporučované