Hlavní obsah

Kalifornie si neví rady s masivními požáry. Vypne elektřinu více než dvěma milionům lidí

Silné požáry v Kalifornii mají za následek výpadky eletřiny.Video: AP

 

Reklama

Masivní požáry a silná větrná bouře – takhle vypadá Kalifornie poslední dny. Extrémní počasí připravilo už milion obyvatel o přísun elektřiny.

Článek

Kvůli silnému větru musela místní energetická společnost PG&E přerušit dodávky proudu. Pracovníci elektrárny se obávali, že by nárazy větru mohly přerušit elektrické vedení, které by posléze zintenzivnilo požáry.

Výpadky by mohly trvat až dva dny. Nejvíce ohroženou oblastí je vinařská oblast Sonoma. Ta leží severně od San Franciska. Situace je tam natolik závažná, že úřady nařídily evakuaci 90 tisícům lidí.

Naopak v bohatém předměstí San Franciska dostali místní obyvatelé zákaz vycházet v noci ven. Vláda tak chtěla zamezit případným útokům zločinců během nočních výpadků elektřiny.

Právě porucha elektrického vedení mohla být příčinou vzniku požárů. S těmi stát bojuje už od čtvrtka. Dohromady tak shořelo 104 kilometrů čtverečních a 49 budov. Požárníci přitom uhasili jen zhruba desetinu.

„Jakákoli jiskra z kteréhokoli zdroje může způsobit katastrofu,” varoval představitel PG&E. V nejlidnatějším státě Ameriky, který čítá 40 milionů obyvatel, si kvůli preventivním výpadkům elektřiny tak dnes nerozsvítí světlo téměř dva a půl milionu lidí.

V pátek hasiči evakuovali na 50 tisíc lidí z oblasti Santa Clarita severně od Los Angeles. Ti se ale přes víkend mohli vrátit zpět do svých domovů. Policisté poté na spáleništi našli lidské ostatky. Není ale jasné, jestli souvisí se současnými požáry.

K nejhoršímu stavu bouře mělo podle meteorologů dojít dnes ráno. Několik tisíc hasičů se tak připravovalo na nejhorší.

Ačkoliv je společnost největším poskytovatelem plynu a elektřiny v Kalifornii, současně se potýká s bankrotem. Preventivním vypnutím elektřiny kvůli požárům navíc státu způsobila miliardové škody.

Reklama

Související témata:

Doporučované