Hlavní obsah

Kam na jedno? Poradí nová interaktivní mapa českých pivovarů

Foto: Shutterstock

Který pivovar je zavřený a kde se rozhodli nově vařit zlatý ležák, ukazuje nová statistická mapa českých pivovarů.

Reklama

Post světové pivovarnické velmoci se 774 pivovary tuzemsku nikdo neodepře. V takovém množství se však může člověk ztratit, a proto vznikla nová interaktivní mapa českých pivovarů. Ukazuje veškerá místa, kde se piva vaří.

Článek

Za čerstvým pivem teď žíznivce dovede statistická mapa českých pivovarů. Přináší aktuální informace o tuzemských výrobcích piva a zahrnuje veškeré místa, kde se pivo vaří a prodává, včetně průmyslových, malých rodinných i školních pivovarů.

Mapa je dílem analytické platformy Corpis Maps, která spolupracuje s portálem České pivo – české zlato, od kterého získává aktuální data o počtu a umístění pivovarů. „Líbil se jim náš nápad vytvořit mapu, proto jsme se s nimi domluvili, že jejich data můžeme používat,“ říká Jaroslav Poláček z Corpis Maps.

Podle Poláčka jsou data aktualizována pravidelně. „Jakmile se založí nový pivovar nebo nějaký zanikne, během jednoho až dvou dnů se to na mapě objeví. Data uvedená na portálu jsou získaná přímým kontaktem s pivovary a doplněna informacemi z veřejných zdrojů, jako jsou webové stránky a Facebook,“ vysvětluje Poláček.

Mapa také ilustruje, jak pivovary dokázaly ustát těžké časy. Letos vznikaly různé organizace, které se snažily pivovary podpořit v době, kdy kvůli pandemii covid-19 zavřely hospody. V roce 2020 zatím žádný pivovar v Česku nezanikl, zatímco loni jich ukončilo provoz 24.

Koronavirus se však podepsal na zrodu nových pivovarů. Ze statistik v mapě lze vyčíst, že letos u nás zatím vzniklo 14 nových pivovarů. Za minulý rok v České republice přibylo celkem 61 podniků vařících pivo.

Mapa zobrazuje všechny pivovary v Česku, které dokáže rozdělit do kategorií podle velkých a malých průmyslových pivovarů, ale také restaurační a létající pivovary.

Kočovné neboli létající pivovary nemají vlastní pivovarské zařízení a nechávají si vařit pivo od jiných pivovarů nebo si pronajímají jejich zařízení. „Lokalizace létajících pivovarů je dána nejčastějším nebo posledním známým místem prodeje piva,“ uvedl Poláček.

Zároveň Corpis Maps nabízí heatmapu, která ukazuje koncentraci pivovarů v různých oblastech. Nejvíce zabarveným místem je Praha, ve které se podle mapy pivovarů v krajích a okresech nachází 99 míst vyrábějících pivo. V závěsu za hlavním městem jsou nejvýraznějšími místy Středočeský a Jihomoravský kraj, kde se aktuálně vaří 96 piv.

Reklama

Doporučované