Hlavní obsah

Kam odvezli Afghánce: Pobývají ve stanech za žiletkovým plotem

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jeden z Afghánců, který je ubytovaný v Těchoníně.

Reklama

Od chvíle, co autobus s evakuovanými Afghánci opustil pražské letiště v doprovodu vojenské policie, uvolnila vláda jen minimum informací o jejich dalším osudu. Reportéři Seznam Zpráv zjišťovali detaily v obci, kde pobývají.

Článek

Rozlehlý areál v Těchoníně v Orlických horách je obehnán žiletkovým plotem. Na něm visí několik cedulí s upozorněním, že se jedná o vojenský prostor a vstup je zakázán. Centrum biologické ochrany je specializovaná infekční nemocnice pro izolaci a léčení osob se zvláště nebezpečnými a exotickými infekcemi.

V současnosti ale našla speciální využití. Je zde ubytovaná část z celkem 169 Afghánců, které Česko evakuovalo z jejich domoviny poté, co se tam k moci opět dostal Tálibán. Vzhledem k tomu, že tito Afghánci pomáhali českým vojákům, hrozilo jim v zemi nebezpečí.

Ze dne na den se tak ocitli uprostřed lesů v malé obci, která má pár stovek obyvatel. Místní nemocnice je zde samozřejmě velmi výrazná. Ačkoli se v ní nikdo neléčí, místní parkoviště je téměř zaplněné. Uvnitř areálu se pohybují civilisté.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Centrum biologické ochrany Těchonín.

Jen kousek od hlavní brány stojí přímo u plotu hala, která vypadá jako hangár pro velká letadla. Uvnitř jsou ale velké stany. Právě v těchto místech jsou vidět Afghánci včetně dětí. Jedno z nich si v době našeho příjezdu hrálo s míčem.

Na místě je těžké odhadnout, kolik přesně jich ve vojenském areálu je. Nelze také přesně říct, kde jsou ubytovaní - zda mají k dispozici stany, které vidíme, nebo spí uvnitř budov. Nařízenou popříletovou karanténu už mají za sebou.

Během chvilky pak přibíhá vojačka a upozorňuje nás, ať nefotíme, a vyzývá nás k odchodu - jinak že zavolá vojenskou policii. Nejsme přitom uvnitř areálu ani se nijak neskrýváme a procházíme pouze podél plotu, u kterého je veřejná cesta. Nicméně výzvu uposlechneme.

Informaci, že je část Afghánců v Těchoníně, potvrdil Seznam Zprávám hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Právě v jeho kraji se vojenská nemocnice nachází. „Budou tu po dobu přijímacího řízení, které může trvat několik týdnů. V tomto zařízení také podstoupí veškerou nutnou proceduru,“ popisuje situaci hejtman Netolický.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jedno z dětí, které si hrálo v areálu vojenské nemocnice v Těchoníně.

Přímo v Těchoníně se také ptáme místních, zda vědí něco o lidech, kteří se pohybují v areálu nemocnice, a zda se s nimi dostali do kontaktu. Většina vůbec nemá tušení.

„To je vojenský prostor. Vím, že tam pracují dělníci. Ale vůbec nevím, že tam jsou třeba děti,“ říká jeden z místních, který bydlí blízko armádního objektu. Stejně reaguje také seniorka, která zrovna prochází kolem. „Nevím, co se tam děje. Tady se nic neví,“ odpovídá na otázku, k čemu se aktuálně areál využívá.

Nevím, co se tam děje. Tady se nic neví.
obyvatelka Těchonína

Pouze jeden z deseti oslovených má alespoň hrubé informace. „Netuším, ale mají tam být nějací ti tálibánci. Co s tím mám dělat, když si je sem natahají, tak tady budou,“ říká svůj názor jeden ze zahrádkářů v Těchoníně. Žádní tálibánci ale v Česku nejsou, evakuováni byli spolu s rodinou Afghánci, kteří právě před tálibánci prchali. Jedná se o prověřené lidi, kteří pomáhali české armádě.

Pomoc? Pár krajů ji nabízí

Ministr vnitra Jan Hamáček už dříve řekl, že většina evakuovaných by si představovala svou budoucnost v Česku, protože se zemí nějakou formou spolupracovali. Seznam Zprávy se proto zeptaly hejtmanů, zda by v případě potřeby pomohly kraje Afgháncům třeba s ubytováním nebo nalezením vhodné práce. Většina ale reagovala tak, že Ministerstvo vnitra je v této věci zatím neoslovilo.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Centrum biologické ochrany Těchonín.

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek Seznam Zprávám řekl, že kraj sám nemá žádné ubytovací kapacity, a proto už v minulém týdnu kontaktoval starosty obcí s rozšířenou působností, aby je informoval o možnosti spojit se přímo se Správou uprchlických zařízení, jestliže bude možnost nabídnout zázemí držitelům mezinárodní ochrany z Afghánistánu.

„Kraj je připraven jednat o možnosti pracovního uplatnění s Úřadem práce, o začlenění dětí do škol, zajistit v případě zájmu očkování proti covidu-19,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Kulhánek.

Jsme samozřejmě připraveni pomoci, ale musí k tomu proběhnout další jednání.
Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje

Na iniciativu Ministerstva vnitra čeká také například Moravskoslezský kraj. „Je to o dalších jednáních s Ministerstvem vnitra, které má u nás azylové zařízení. Krajské úřady nemají ve své kompetenci ani úřady práce. To se tedy bude muset řešit v součinnosti s Ministerstvem práce. Jsme samozřejmě připraveni pomoci, ale musí k tomu proběhnout další jednání. Zatím s námi nikdo nejednal,“ napsal v SMS zprávě hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Pomoci je ochotná také Praha.

„V polovině srpna jsem nabídl vicepremiérovi a ministrovi Janu Hamáčkovi a ministrovi zahraničí Jakubovi Kulhánkovi, že Praha je v případě potřeby ochotna pomoci. Pan vicepremiér poděkoval, ale žádnou oficiální žádost o pomoc jsme zatím nedostali. Stále tedy čekáme na konkrétní požadavek od vlády,“ napsal Seznam Zprávám pražský primátor Zdeněk Hřib.

Reklama

Doporučované