Hlavní obsah

Kam s dvouletými dětmi? Školky je téměř neberou, dětským skupinám hrozí zánik

Dětským skupinám hrozí zánik po ukončení evropských dotací, ze kterých jsou financované. Rýsuje se plán na jejich záchranu? Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Začínají zápisy do mateřských školek. Pro rodiče dvouletých dětí jsou přitom šance, jak dostat své potomky do školky, minimální.

Článek

Podle výzkumů mají rodiče na rodičovské dovolené zájem o postupný návrat do pracovního procesu. Problém, kterému ale čelí, je hlídání malých dětí. Komplikuje se novela školského zákona, jež by počítala s tím, že mateřské školky budou přijímat dvouleté děti povinně. Školky takto malé děti nyní přijímají spíše výjimečně.

Finančně dostupnou variantou pro rodiče, kteří se chtějí vracet do práce před třetím rokem dítěte, jsou takzvané dětské skupiny. V Česku je v nich umístěných aktuálně asi 8400 dětí.

Dětským skupinám ale hrozí zánik po ukončení evropských dotací, ze kterých jsou financované. Rýsuje se plán na jejich záchranu? A jaké jsou výhody dětské skupiny? A patří vůbec tak malé děti do kolektivu? Téma pro Jana Schneidera z Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

Reklama

Související témata:

Doporučované