Hlavní obsah

Kam s jaderným odpadem? Stát se snaží koupit souhlas obcí, tvrdí odpůrci

Stát už dlouho vede boj s některými obcemi, kde by vyhořelý materiál mohl být uložen. Podívejte se na Duel Seznam Zpráv.

 

Reklama

Téma, které dlouhodobě staví proti sobě stát a obce. Odpůrci jaderného hlubinného úložiště obviňují Ministerstvo životního prostředí, že se snaží koupit souhlas dotčených lokalit. A to tím, že prodlouží platnost několika průzkumných území a obce tak budou moci čerpat z jaderného účtu motivační příspěvky v řádech milionů korun. Resort nařčení považuje za nehorázné.

Článek

Téma dnešního Duelu, ve kterém diskutovali mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti Petr Nohava a ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Jiří Sovák.

Kupuje si stát souhlas obcí? 

Ministerstvo životního prostředí prodloužilo možnost provádět na několika lokalitách průzkum pro hledání hlubinného úložiště jaderného odpadu. A to do konce letošního roku. Podle Platformy proti hlubinnému úložišti chce stát obcím umožnit, aby dostaly z jaderného účtu motivační příspěvky přes 51 milionů korun a koupit si tak jejich souhlas. Mluvčí resortu Petra Roubíčková to odmítá a považuje vyjádření platformy za nehorázná.  Podle ní nemá úřad  při splnění zákonných podmínek jinou možnost než povolení prodloužit.

„Ministerstvo životního prostředí nemá v kompetenci správu jaderného účtu, ani s ním nemá nic společného. Pokud SÚRAO naplní literu zákona, pak ministerstvo nemá jinou možnost než prodloužit průzkumná povolení, a tak se také stalo," uvedla Roubíčková.

Úložiště vyjde stát na miliardy korun

Příprava hlubinného úložiště jaderného odpadu v Česku bude do roku 2020 stát 1,7 miliardy korun. Částka zahrnuje průzkumné práce, výzkum i příspěvky obcím v lokalitách. Vyplývá to z plánu činnosti Správy úložišť radioaktivních odpadů na další tři roky. Mezi zvažované lokality pro stavbu úložiště patří Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdalena na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku, Hrádek na Jihlavsku, Horka na Třebíčsku a Kraví hora na Žďársku.

V roce 2025 by mělo být jasno

Geologický výzkum byl zahájen také v okolí obou tuzemských jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně. Čtyři lokality mají příští rok postoupit do užšího výběru, následně, pravděpodobně v roce 2025, bude vybrána definitivní.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v Česku vzniknout do roku 2065. Náklady na jeho stavbu a provoz mají podle dřívějších informací dosáhnout zhruba 111 miliard korun. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren.

Reklama

Související témata:

Doporučované