Hlavní obsah

Kam teď investovat? Konkrétní tipy investora Radovana Vávry

Druhá část rozhovoru s ekonomem Radovanem Vávrou.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

„Cash is king“ už neplatí, říká ekonom a investor Radovan Vávra. A dává tipy na to, kam v této době investovat peníze. „Určitě se pořád vyplatí nakoupit akcie velkých amerických společností, jež se ještě nevrátily na svá maxima.“

Článek

Každá krize je příležitostí k investicím a teď to není jiné. „Pořád se vyplatí nakoupit akcie velkých amerických společností, speciálně těch, které se ještě nevrátily na svoje maxima, což překvapivě mnoho společností už udělalo,“ říká ekonom, investor a bývalý ředitel Komerční Banky Radovan Vávra. Sem patří například akcie Disney.

Disney hluboko pod maximem

„Disney je stále 30 až 40 procent pod maximem. Investoři počkají na to, až se brány v Orlandu otevřou, a pak to půjde nahoru. Bude to v září? V srpnu?“ říká Vávra. Dalším tipem podle něj může být třeba Netflix a vše, co lidem poskytuje zábavu a trávení volného času.

Čemu se teď on sám naopak vyhýbá, jsou typově akcie velkých kamenných obchodních center, aerolinky a všechny dopravní a logistické firmy. „To jsou byznysy, které mají obecně nízkou marži. Všem, kteří obchodují s obrovskými aktivy, mají obrovské obraty, ale malou marži, bych se teď vyhnul,“ vysvětluje Vávra.

Akcie velkých amerických firem jsou však pro toho, kdo plánuje investovat jen pár desítek tisíc korun, příliš drahé. „Úplně upřímně – investování do jednotlivých akcií bych stejně nikdy retailovému investorovi nedoporučil. Statisticky to vždycky dopadne špatně. Je to jen otázka delšího času,“ říká Vávra.

Řešením pak je jít do kamenných bank, poradit se a absolvovat test, zda jste vůbec vhodný typ investora. Nejrůznější fondy doporučuje pečlivě vybírat. „Dnes je problém, že fondy trackují příliš široký segment trhu. Mají tam bohužel přesně ty firmy, kterým by se měl člověk vyhnout, protože jsou silně zastoupeny v indexech,“ dodává ekonom.

I retailovému investorovi by ale v dnešní době radil, aby zvážil investování do biotechnologických, farmaceutických a medicínských firem. A nebál by se investovat ani do nemovitostí. Jen je třeba dobře si rozmyslet kde. „Rezidenční nemovitosti tam, kde je poptávka organická a dána místními obyvateli,“ upřesňuje.

„Cash is king“ dnes už neplatí

Nechávat peníze v bance je přesto podle něj nesmysl. „Znehodnocují se celou dobu, co tam leží. Myslím, že nejsme daleko od toho, kdy i v České republice budeme mít efektivně negativní úrokové sazby. Česká národní banka celkem správně demonstruje, že s tím nemá problém. Kdybyste měli plán, že si za úspory koupíte zahraniční auto, tak už vlastně v negativních sazbách jste,“ upozorňuje a připomíná, že vše nad tří až šestiměsíční polštář by mělo být nainvestováno.

„Já jsem ze svého portfolia neprodal jedinou akcii. V korunovém vyjádření jsem už teď na nule, takže ty propady neznamenaly víc než ten zub, který už se mi vrátil,“ říká Radovan Vávra. Uznává však, že otázkou je, co se stane, až se svět opravdu usadí. A myslí tím hlavně automobilový průmysl, který stojí před velkými výzvami.

„Bude autobranže schopná spotřebitelům vysvětlit, aby si každých čtyři až pět let koupili nový vůz, když ten starý je hodně podobný a vydrží dalších deset? Jak se do našeho chování promítne ekologická stopa, která teď každého napadá?“ ptá se Vávra. Jak dodává, i z tohoto důvodu umí ve svém portfoliu sázet spíš na letošní rok a nedokáže odhadnout horizont tří až pěti let.

Reklama

Doporučované