Hlavní obsah

Kanadský premiér Trudeau potvrdil, že země má k dispozici nahrávky z Chášakdžího vraždy

Video: Reuters

 

Reklama

Sám Trudeau podle svých slov na rozdíl od představitelů tajných služeb nahrávku neslyšel. Turecko záznamy o vraždě saúdskoarabského novináře poskytlo také dalším zemím.

Článek

Kanadský premiér Justin Trudeau v pondělí jako první ze západních politiků potvrdil, že představitelé jeho země vyslechli nahrávky týkající se případu zavražděného saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího. Turecko v neděli oznámilo, že záznamy poskytlo Saúdské Arábii, Spojeným státům, Německu, Francii a Británii. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian prohlásil, že neví nic o tom, že má francouzská vláda nahrávky k dispozici. Šéfa britské diplomacie Jeremyho Hunta v pondělí v Rijádu přijal saúdskoarabský král Salmán a předpokládá se, že případ Chášakdží byl předmětem jednání.

Novinář byl zavražděn 2. října na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, kam přišel vyřizovat své osobní záležitosti. Rijád byl po mnohadenním zdráhání přinucen přiznat, že novinář byl zabit. Vražda ale není plně objasněna a nenašlo se tělo.

Trudeau řekl, že osobně záznamy neposlouchal, ale že obsah znají tajné služby. „Kanadské tajné služby široce spolupracují s tureckými a byly plně informovány o tom, oč se Turecko podělilo,“ řekl premiér.

Le Drian v rozhovoru s televizí France 2 řekl, že neví nic o tom, že má francouzská vláda nahrávky k dispozici. „Má-li turecký prezident informace, musí nám je dát,“ sdělil. Na otázku, zda turecký prezident Recep Tayyip Erdogan lhal, když v neděli tvrdil, že se Turecko o záznamy podělilo, ministr odpověděl, že prezident „hraje zvláštní hru“.

Šéf tiskového oddělení Erdoganova úřadu Fahrettin Altun to v pondělí ostře odmítl. Le Drianova slova označil za „nepřijatelná“. „Považujeme za nepřijatelné, že obviňuje prezidenta Erdogana z hraní politické hry,“ sdělil Altun.

USA obsah nahrávky znají díky říjnové návštěvě ředitelky Ústřední zpravodajské služby (CIA) Giny Haspelové v Ankaře. Haspelová tam dostala podle médií možnost si záznam poslechnout.

Hunt je první ministr britské vlády, který přijel do Rijádu od Chášakdžího vraždy. Přijal ho v pondělí král Salmán a má se sejít také s korunním princem Muhammadem bin Salmánem. Hunt chce vedení Saúdské Arábie přimět ke spolupráci s tureckými vyšetřovateli ohledně novinářovy smrti. Hunt se podle agentury AFP v Rijádu pokusí také tlačit na skončení války v Jemenu, do níž je Saúdská Arábie zapojena.

Reklama

Doporučované