Hlavní obsah

Kancléř Mynář marně bojoval v Senátu za Zemanova koně. Oživil ale citlivé téma z minulosti

Hradní kancléř Vratislav Mynář o schůzkách s ústavními soudci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Obhajovat prezidentova kandidáta na ústavního soudce Aleše Gerlocha přišel do Senátu hradní kancléř Vratislav Mynář. Nepomohlo to, Senát návrh odmítl, Gerloch se ústavním soudcem nestane.

Článek

Na středeční hlasování Senátu o tom, jestli se profesor Gerloch stane příštím ústavním soudcem, dorazil i prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Seznam mu proto položil otázku: „Měl by nový ústavní soudce být ochotný konzultovat s Hradem živé kauzy?“

Dotaz směřoval k podezřením, že se Hrad v minulosti vměšoval do nezávislosti justice. Bývalý předseda NSS Josef Baxa v lednu řekl, že mu Zeman dříve nabízel křeslo předsedy Ústavního soudu. Ovšem za protislužbu – příznivý verdikt v probíhající kauze kolem jmenování profesorů.

A již dříve citlivé téma dostalo s prezidentovým favoritem do funkce ústavního soudce nový rozměr.

„Nikdy se takové věci neděly,“ odpovídá na otázku o případné konzultaci kauz hradní kancléř Mynář.

Následně svou odpověď rozvíjí: „Já nevím, jestli tomu říkáme konzultace nebo ovlivňování. Já znovu říkám – scházím se se všemi politiky, s ústavními soudci, s normálními lidmi, a nevidím na tom nic špatného. Zvlášť, když ústavní soudce Šimíček řekl, že k žádnému ovlivňování nedošlo.“

Otázku, jestli by se stejně tak scházel i s Alešem Gerlochem, už ale Mynář nechává bez odpovědi. A odchází ven z budovy.

Ústavní soudce Šimíček byl dalším ze zástupců justice, kteří veřejně o schůzce s hradním kancléřem promluvili. „Byly to náznaky ve stylu: ‚Buďme na sebe hodní‘,“ uvedl Šimíček. Podle Baxy se mu za celou jeho éru v justici nestalo, že by se k němu některý z ministrů spravedlnosti nebo premiérů choval podobným způsobem jako Zeman.

Mynář už dříve přiznal, že v Zemanově zastoupení „konzultoval“ s více ústavními soudci včetně Vojtěcha Šimíčka prezidentovy výhrady ke služebnímu zákonu, o jehož zrušení Ústavní soud rozhodoval. „Informoval jsem více členů Ústavního soudu,“ řekl kancléř. Současně vyjádřil překvapení, že se informace ze schůzky dostala na veřejnost. „Jednání mezi čtyřma očima považuji za soukromá a nevidím důvod o nich navenek mluvit,“ uvedl před poslanci a dodal, že příští schůzce se soudcem Šimíčkem se nebrání. „Můžeme se sejít a u piva znovu probrat Bundesligu,“ dodal.

Ústavní soudce přitom v minulosti řekl, že po něm kancléř chtěl, aby na plénu soudu prosazoval zrušení služebního zákona.

„Kancléř Vratislav Mynář na první schůzce naznačil, jaké rozhodnutí by se panu prezidentovi ve věci služebního zákona líbilo,“ potvrdil Respektu Šimíček. Ústavní soud však Zemanovu přání nevyhověl.

Reklama

Související témata:

Doporučované