Hlavní obsah

Kandidát ANO se podílel na předsednictví ČR v Radě EU, které Babiš označil za tunel

„Evropská“ jednička ANO Dita Charanzová tvrdí, že kandidát do EP Kovařík neměl blízko k zakázce Promopro.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

České předsednictví v Radě EU z roku 2009 je podle premiéra Andreje Babiše tunel ODS. Na kandidátce hnutí ANO 2011 do Evropského parlamentu je ale i Ondřej Kovařík, úředník, který působil v Sekci pro předsednictví.

Článek

Ondřej Kovařík je na webu europoslankyně Dity Charanzové uveden jako první člověk v kontaktech pro Brusel. Nyní kandiduje do Evropského parlamentu ze šestého místa kandidátky hnutí ANO 2011.

V Sekci pro předsednictví ČR v Radě EU v roce 2009 byl podle deníku Právo zástupcem ředitele odboru logistiky a organizace. Mimo jiné vyjednával s firmami, jež usilovaly o audiovizuální zakázku, kterou posléze napřímo bez soutěže získalo Promopro.

Andrej Babiš ještě z pozice ministra financí v roce 2014 označil za jasné viníky kauzy expremiéra Mirka Topolánka a bývalého vicepremiéra Alexandra Vondru z ODS.

V dubnu letošního roku se ke kauze Promopro premiér Babiš vyjádřil pro Aktuálně.cz: „V roce 2009 stálo předsednictví Českou republiku 3,4 miliardy, včetně tunelu ODS 500 milionů korun pro Promopro. Já si myslím, že se to dá udělat za třetinu při stávajících cenách.“

Podle Euroskopu měl právě Kovařík dohlížet hlavně na technické a bezpečnostní zajištění akcí pořádaných v rámci předsednictví.

Ondřej Kovařík se pro Seznam Zprávy vyjádřil, že je jeho spojitost s kauzami audiovizuálních zakázek kompletně vykonstruovaná.

Reklama

Doporučované