Hlavní obsah

Kapitán lodi, na které se utopilo 900 uprchlíků, dostal 18 let vězení

Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Na pět let do vězení jde i Syřan Mahmúd Bichit, kterého přeživší označili za jeho pobočníka.

Článek

Soud v italské Katánii odsoudil Tunisana Muhammada Alí Málika k osmnáctiletému vězení. Podle soudce loni v dubnu zavinil smrt téměř devíti stovek migrantů ve vodách Středozemního moře. Řídil značně přetíženou loď, se kterou ještě narazil do větší obchodní lodi King Jacob, která přijela potápějící se plavidlo zachránit. Syřan Mahmúd Bichit, kterého přeživší označili za jeho pobočníka, dostal pět let.

Odsouzení Mahmúd Bichit a Muhammad Alí Málik

Tragédii přežilo pouze 28 lidí, kolik jich zemřelo, nelze říci přesně. Záchranáři objevili jen sto těl. Většina obětí byla z Mali, Etiopie, Senegalu a Gambie. Loď, na které se snažili dostat přes moře, byla sedmadvacet metrů dlouhá rybářská bárka.

Sedmadvacetiletý Tunisan Muhammad Alí Málik svou vinu popíral. Jeho obhájce tvrdil, že si cestu zaplatil jako ostatní uprchlíci. Málik při procesu uvedl, že znal členy posádky, kteří na rozdíl od něho byli odpovědni za řízení lodi, žádný z nich však nebyl mezi přeživšími. Soud však této verzi neuvěřil, doplňuje ČTK. Bichit svou vinu rovněž nepřiznal. Oba byli odsouzeni za napomáhání ilegální migraci, Málik navíc za mnohonásobné zabití.

Proud uprchlíků mířících do Itálie neslábne ani nyní. Italské úřady předpokládají, že se letos do země dostane rekordní počet migrantů. Pokud se udrží nynější trend, dorazí na Sicílii do konce letošního roku celkem 192 000 běženců. Výrazně tak bude překonán dosud nejvyšší počet 170 000 uprchlíků z roku 2014.

Reklama

Doporučované