Hlavní obsah

Odnaučí karanténa Čechy pít? Chybějí kumpáni i peníze

Foto: Profimedia.cz

Nešpor: Alkohol je jako lichvář, rychle uleví, ale daň je vysoká.

Reklama

Místo suchého února suchý březen. Prodej čistého lihu klesl skoro o čtvrtinu kvůli odlivu turistů. Podle psychiatra Karla Nešpora ale i Češi během koronavirové krize tolik nepijí. Naučil je to sociální odstup i pokles financí.

Článek

Nestíháte číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Nevzaly za své katastrofické scénáře, že Češi jsou národ alkoholiků?

Češi národem alkoholiků naštěstí nikdy nebyli. A doufám, že ani nebudou, to bych uvažoval o emigraci do některé africké země. Ale samozřejmě spotřeba alkoholu je tady nadprůměrně vysoká. Je pravda, že se na tom mohou podílet cizinci, ale ono mezi námi – Češi, když jedou do ciziny, tak nejsou také žádná neviňátka, zejména když se jedná o all inclusive. A myslím si, že karanténa měla své pozitivní vlivy. Jestliže se některý člověk držel svých pijáckých přátel minimálně na dva metry a nesundával roušku, mohlo to jistě pomoci. Případně dalším vlivem, který není humorný, je skutečnost, že řada lidí se ocitla ve finančních nesnázích, a když člověk nemá moc peněz, tak je samozřejmě raději utratí za zeleninu nebo za nějaké obiloviny než za nějaké rakovinotvorné vodičky. Takže to je samozřejmě další faktor. Možná když byl někdo doma, tak si povšiml, že má třeba hezkou manželku nebo dvě děti, což předtím nijak neregistroval. Tráví-li člověk víc času doma s rodinou, tak se to také pochopitelně může projevit příjemně i na spotřebě alkoholu a na životní stylu.

Na druhou stranu tady máme čerstvý průzkum agentury Ipsos a ten odhalil, že Češi v karanténě sice víc sportují, ale také více jedí a víc pijí alkohol. To, že zvýšila konzumaci alkoholu, uvedla necelá pětina dotázaných. Překvapuje vás to?

To je výzkum, který si dělá jedna pojišťovna, a to ještě ne ta největší, takže já bych ten výzkum bral trošičku s rezervou. Pochopitelně v té dnešní době jsou i vlivy, které mohou působit negativně. Například zvýšená míra stresu nebo třeba to, že se člověk nemůže věnovat nějakým ušlechtilým zálibám, například jít na nějaký turistický pochod. Nicméně většinou, abych uvedl zcela extrémní příklad, ve válečných časech spotřeba alkoholu vždycky klesá. Stresu je během válek samozřejmě příšerně, ale marná sláva – prostě se člověku nedostává peněz, tak je raději utratí za něco užitečnějšího. Ještě abych trošičku nabídl něco pozitivního a radostného, jestli si Češi během karantény zvyknou mýt ruce, trochu se lépe stravovat, víc dbát o své zdraví, do toho rámce samozřejmě zapadá i zdrženlivost ve vztahu k alkoholu nebo naprostá střízlivost, tak ona ta karanténa a tyhle nepříjemnosti kolem viru by mohly v konečném důsledku třeba i po zdravotní stránce trochu prospět.

Držte se hygieny, ne alkoholu

A neočekáváte, že až se normy uvolní a lidé budou moci zpátky do hospod, restaurací a barů, tak že tam bude naopak zase velký nával a lidé si to budou kompenzovat?

To je jistě velmi individuální. Pokud někdo strávil toto období tím, že se těšil celou dobu, až se setká se svými známými, tak si dovedu představit, že tam by to asi nemuselo dopadnout dobře. Ale zase třeba řada lidí zjistí, že ten čas, který věnují svým zálibám, třeba zvelebování rodinného sídla nebo že se učí s dětmi, to si myslím, že naopak bude působit i poté, co opatření skončí. Vážení přátelé, marná sláva, ale nejlepší je střízlivost, ať už je karanténa, nebo není karanténa. Jedna z našich písní nebo pořekadel říká: V pohodě i nepohodě, střízlivý je ve výhodě. Já bych skoro řekl, že v té nepohodě ta střízlivost je výhodná dvojnásob. Myslím, že to byl pan profesor Roman Prymula, který řekl, že si nedovede představit, že někdo středně intoxikovaný alkoholem bude dodržovat hygienická opatření. Takže jestliže máme teď problémy, tak je to o důvod víc, abychom se chovali rozumně, a jestliže je mít nebudeme, tak je to samozřejmě také dobrý důvod pro to, abychom se chovali rozumně a zdrženlivě.

Myslíte si, že Češi jsou spíše lidé, kteří sahají po alkoholu při společenských situacích, než že by si otevřeli sami víno doma?

To je hodně různé. Zdá se, že o samotě pijí spíš ženy, protože od určitého okamžiku se stydí, kdežto muž se hrdě propíjí v hospodě až do deliria. Takže si myslím, že ten psychogenní a sociogenní mechanismus, jakým se závislost rozvíjí, bude asi tak půl na půl. Ale já bych, znova opakuji, nedělal z Čechů nějaký národ alkoholiků nebo něco takového. Za první republiky byla spotřeba alkoholu v Česku třetinová, což bylo dáno úplně jinými cenovými relacemi pochopitelně, bylo to dáno i atmosférou. Vím, že Masaryk byl větší část svého života zapřisáhlý abstinent, takže se dá v naší národní tradici navázat na ledacos dobrého.

A jak člověk pozná, že už má problém s alkoholem?

Na mých webových stránkách je volně ke stažení příručka Zůstat střízlivý, je zadarmo a tam je dotazník na závislost. Zde bych byl pouze velmi stručný a upozornil na klíčový znak a tím je zhoršené sebeovládání ve vztahu k alkoholu. To znamená, že takový člověk je odhodlán zajít na jedno dvě pivka a potom se vrátí někdy v noci bez občanského průkazu. A pochopitelně jsou lidé, kteří udělají nějaký malér pod vlivem alkoholu a zapřisáhnou se, že už se toho nedotknou, ale bohužel se pak nejenom dotknou. Takže pokud někdo má problémy, ať už co se týče množství nebo i co se týče pití při nevhodných příležitostech jako je třeba řízení a podobně, tak určitě udělá dobře, když se alkoholu zcela vyhne. Protože pro závislého člověka je abstinence od alkoholu mnohem snazší než šimrat hada holou nohou. Takže našim střízlivým přátelům jednoznačně radíme: Vyhýbejte se alkoholu a všemu, co s ním souvisí.

Ohledně koronaviru proběhla dokonce fáma, že na něj alkohol pomáhá. Myslíte, že tomu mohl někdo reálně uvěřit?

Tak o virech víme, že žijí uvnitř buňky, takže pokud se alkohol dostane do buňky, tak už je po buňce (smích). Ale samozřejmě tohle je naprostý nesmysl. Pochopitelně vysoce koncentrovaný alkohol je jedovatý a zlikviduje všechno včetně koronaviru, ovšem to se týká zevní dezinfekce, nikoliv toho, že by si to člověk lil na sliznice. Protože samozřejmě mít poleptané sliznice není výhoda, ale je to nevýhoda. Naše kůže i naše sliznice jsou obrannými valy, je to taková hradba. Takže rozleptávat si obranný slizniční val alkoholem je prostě čirý nesmysl. A pochopitelně se to týká i tabáku, protože tabák na ty sliznice působí také přísně.

Lichvář alkohol, malá úleva a vysoké úroky

Hodně se mluví o tom, že doba pokoronavirová bude úplně jiná, než je ta, na kterou jsme byli zvyklí. Myslíte si, že to bude platit i v případě konzumace alkoholu, že lidé přehodnotí svůj vztah k alkoholu?

Já bych řekl, že bez ohledu na koronavirus se čím dál tím víc prosazuje takový trend trochu se víc pohybovat, trochu víc sportovat, zdravěji se stravovat, stoupá spotřeba biopotravin, aspoň se to uvádí. Čili to zdraví se nějak pomalinku polehounku dostává na vyšší příčku v tom hodnotovém systému, než to bylo dřív. A to je dobře, protože opravdu zdraví je významná hodnota, ať už se jedná o naše zdraví nebo zdraví našich blízkých. Takže do tohohle mi taková větší péče o sebe, o svoji imunitu, o svoji osobnost lépe zapadá. Mimochodem, alkohol imunitu oslabuje prokazatelně, takže určitě uděláte dobře, vážení přátelé, když budete jako já pít čaj, nemusí to být ten čínský, mátový čaj je také dobrý. Když si do něj dáte nějaké sušené ovoce, tak je to vysloveně lahůdka.

Lze obecně charakterizovat, kdo může v karanténě více podléhat tomu, že sáhne po alkoholu jako způsobu řešení nebo odreagování?

Samozřejmě jestli už někdo byl tzv. načatý, už měl k závislosti nakročeno, tak si dovedu představit, že takový člověk je více ohrožen. Ale k těm ohroženějším skupinám obyvatelstva patří třeba děti z rodin, jejichž rodiče byli závislí. Tam základní doporučení, které dáváme dospělým dětem závislých rodičů, je, aby celý život abstinovali, i když nemají problémy a i když třeba tu kontrolu mají zachovalou, z toho důvodu, že přece jen je tam větší dispozice. Dovedu si představit, že jestliže se člověk doma cítí dobře a hezky a odpočine si během nucené dovolené, tak že to bude působit příznivě. A naopak jestliže lidé zjistí po 20 letech manželství, že se k sobě vůbec, ale vůbec nehodí, tak si dovedu představit, že to náladě nepřidá. Alkohol tak trochu funguje jako nějaká lichvářská firma. Slíbí, že prostě něco dá, že člověk zapomene, že mu bude lépe atd., ovšem potom si to vybere se čtyřnásobnými úroky a prostě člověka zcela sedře z kůže. Čili je potřeba dát si pozor na lichváře, ať už na ty dvounohé, nebo chemické.

Reklama

Doporučované