Hlavní obsah

Karanténa ve Wu-chanu je děravá. Město nelze jen tak „zavřít“

Foto: Profimedia.cz

Ve Wu-chanu nefunguje hromadná doprava. Cesty ale oficiálně uzavřeny nejsou.

Reklama

Od prvního nakaženého po karanténu dvou velkých čínských měst to netrvalo ani tři týdny. Nový koronavirus se během tří týdnů rozšířil bezmála napříč celým světem. Jak vypadá karanténa jedenáctimilionového města, kolik životů má virus na svědomí a jaká opatření Čína přijímá?

Článek

Co obnáší uzavření měst?

Miliony lidí dva dny před čínským novým rokem měly namířeno za svými rodinami žijícími napříč Asií. Kdo to nestihl před čtvrteční desátou ranní, už nevycestoval. Veškerá hromadná doprava z Wu-chanu je uzavřena a město je v karanténě. Pozastavená je autobusová doprava, stejně tak vlaky, metro, trajekty plující mimo Wu-chan. Cesty ale oficiálně uzavřené nejsou. Přesto se na některých tazích z města zábrany objevily a obyvatelům bylo doporučeno, aby město neopouštěli.

Záběry po uzavření Wu-chanu.Video: AP

Půl dne po vyhlášení karantény Wu-chanu se přidalo i další chu-pejské město Chuang-kang. Se sedmi miliony obyvatel je Chuang-kang srovnatelný například s Londýnem. Leží 70 kilometrů od Wu-chanu. Pro obyvatele druhého města v karanténě jsou platná omezení ve veřejné dopravě, nejezdí autobusy ani vlaky. Uzavřená jsou kina a další veřejná místa. Provoz veřejné dopravy pozastavilo i třetí čínské město, E-čou.

Jak vypadá karanténa jedenáctimilionového města?

Do Wu-chanu vede více než 20 hlavních tahů plus desítky menších. Přestože je veškerá hromadná doprava pozastavená, úplné odříznutí města by vyžadoval masivní vojenský zásah. „Jediná cesta, jak by se dalo dosáhnout úplného uzavření města, je obklíčení Čínskou lidovou armádou,“ řekl pro BBC profesor Adam Kamradt-Scott ze Sydneyské univerzity. Wu-chan navíc nemá jasně danou hranici, v jeho okolí se nachází spousta menších měst a vesnic.

Lidé se uvnitř města stále pohybují neomezeně, s použitím ochranných roušek. Nebezpečí pobytu venku se projevilo například i na cenách za taxi služby. „Je nebezpečné být právě teď venku, ale vydělávat musím,“ řekl jeden z taxikářů pro BBC a dodal, že cenu ztrojnásobil.

O co Číňané přijdou?

Kromě hry o život jde Číňanům i o nejoblíbenější svátky roku. Svátky jara nebo nový lunární rok patří mezi největší svátky, které s sebou přináší největší masovou migraci obyvatel na světě. Ve snaze zabránit šíření koronaviru Peking odvolal všechny velké akce spojené s oslavami lunárního nového roku, jehož příchod připadá na sobotu. Týká se to i tradičních poutí. Úřad čínské metropole pro turistiku uvedl, že se tím snaží omezit shromažďování lidí a že zdraví má přednost, informovala agentura DPA.

+8

Co jsou koronaviry?

Koronavirus způsobuje těžké infekce zejména u starších a chronicky nemocných lidí. Pochází ze zvířat, kde jsou jejich častými nositeli třeba netopýři, po kontaktu s člověkem se ale dokážou změnit na formu, která se dál šíří z člověka na člověka. Nový čínský virus prozatím nese označení 2019-nCoV.

Mezi další známé koronaviry patří například akutní respirační syndrom SARS – 8 098 známých případů, 774 úmrtí. Úmrtnost nemoci, která v roce 2002 vypukla v jižní Číně, se pohybovala kolem 10 %. Virus pravděpodobně přenášeli netopýři, kteří následně infikovali divoké kočky. Dalším onemocněním ze skupiny koronavirů byl MERS, středovýchodní respirační syndrom, který řádil od roku 2012 v Saúdské Arábii. Nakazil 2494 lidí, z nichž 858 zemřelo. Úmrtnost se pohybovala okolo 34 % a zdrojem nákazy byli velbloudi.

Kde se vzal?

Zdroj nákazy byl téměř po tři týdny vědcům neznámý. Ve čtvrtek ale oznámili, že na člověka zřejmě „přeskočil“ z jednoho z nejjedovatějších druhů hadů bungara páskovaného. Podezření na nákazu od zvířete panovalo od začátku. Za epicentrum onemocnění je považován rybí trh ve Wu-chanu, na kterém se mimo jiné prodávala zvířata, od vlčích mláďat po plazy a netopýry.

Jaké jsou škody?

Koronavirem se v Číně doposud nakazilo asi 620 lidí, 17 jich zemřelo. Odhady počtu nemocných se liší. Britská studie odhaduje až 1 700 nemocných, čínské úřady udávají počty menší.

Jak se virus šířil?

Od prvního nakaženého až po karanténu dvou čínských měst to netrvalo ani tři týdny.

Poslední den roku 2019 Čína upozornila Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) na zjištění nákazy podobné plicní pneumonii či akutnímu respiračnímu syndromu (SARS). O den později nechaly čínské úřady uzavřít rybí trh ve Wu-chanu, který měl být pravděpodobným epicentrem nákazy. 9. ledna označilo WHO infekci za nový koronavirus.

11. ledna viru podlehl první člověk. O dva dny později se nákaza projevila i v zahraničí, jako první se ozvalo Thajsko. Týden trvalo, než se koronavirus dostal do dalších velkých měst – Pekingu, Šen-čenu a Šanghaje. Potvrdil se přenos z člověka na člověka.

21. ledna se virus dostal do Spojených států. Sedmnáct mrtvých a více než 500 potvrzených případů nákazy bylo ohlášeno 22. ledna. Ve čtvrtek 23. ledna nařídila Čína karanténu dvou čínských měst provincie Chu-pej – Wu-chanu a Chuang-kangu. Nákazu potvrdil i Singapur.

Do jakých zemí se virus dostal?

Mimo další čínská města se nákaza dostala do Thajska, Japonska, Jižní Koreje, na Tchaj-wan a do Spojených států. Podezření na nákazu ohlásilo i Mexiko.

Reklama

Doporučované