Hlavní obsah

Karanténu vidí Prymula na týdny, statistici varují černým scénářem

Foto: vlada.cz

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly se tvrdá omezení, která začnou platit ve čtvrtek, ještě nedají označit za „lockdown“, tedy uzavření.

Reklama

Dva týdny, na které vláda stanovila přísná opatření, je zjevně pouze minimální doba. Podle předpovědí zdravotních statistiků mohou počty nakažených narůstat až do listopadu.

Článek

Uzavření obchodů, omezení pohybu a fungování úřadů, které vláda nařídila kvůli nezmírněnému šíření koronaviru, zatím formálně platí na dva týdny, do 3. listopadu. Ze slov ministra zdravotnictví Romana Prymuly ale vyplývá, že se jejich účinnost může ještě protáhnout.

Prymula na tiskové konferenci potvrdil, že přísná opatření ve skutečnosti nejsou vázaná na datum a mohou se uvolnit až při splnění dvou podmínek.

Jednak musí klesnout reprodukční číslo, které vyjadřuje rychlost šíření nákazy od jednoho člověka. Z aktuální hodnoty 1,36 podle něj musí hodnota „R“ klesnout na 0,8.

Zároveň se podle Prymuly musí snížit počty pozitivně testovaných na koronavirus, které v posledních dnech vystoupaly na nové rekordní hodnoty za den.

Když ministr hovořil o době, kdy se budou moci opatření začít uvolňovat, zmínil několik časových rozpětí.

„Prognóza je taková, že pokud ta opatření budou dodržována, tak by se měla zlomit mezi druhým a třetím týdnem,“ řekl Prymula nejdříve. Vzápětí ale hovořil o „horizontu měsíce“, kdy by se mělo číslo R vrátit „na hodnoty, které jsou podstatně nižší“.

Následně ministr zmínil ještě delší dobu: „Když se podíváme na všechny ty epidemie, tak ony mají nějaké časové omezení a v podstatě ty vlny trvaly zhruba dva měsíce s úplným poklesem, nebo s poklesem na hodnoty podstatně nižší, pokud byla aplikována opatření.“

Na druhou stranu by tvrdá opatření podle Prymuly neměla zasáhnout do Vánoc a je „naprosto nepravděpodobné,“ že by se uplatňovala ještě v prosinci.

„Máme na to týdny. Myslím, že v horizontu týdnů bychom se měli dostat do hodnot, které budou přijatelné,“ uzavřel Prymula.

Foto: ÚZIS, Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Prognóza šíření koronaviru podle čtyř scénářů vývoje do listopadu.

Zdravotní statistici varovali, že pokud by se koronavirus dál šířil stejným tempem, v polovině listopadu by testy odhalovaly přes 70 tisíc pozitivních denně. Nemocnice by v takovém případě měly problém s dostatkem lůžek pro pacienty s covidem-19. Počet hospitalizovaných by do poloviny listopadu stoupl na zhruba 35 tisíc, z toho intenzivní péči by potřebovalo 7000 lidí.

Tato varovná čísla jsou uvedena v předpovědi Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), kterou dostala tento týden vedení krajů od šéfa ÚZIS Ladislava Duška. Seznam Zprávy mají celou jeho prezentaci k dispozici.

Prognóza pracuje s údaji k 16. říjnu a rozlišuje čtyři krátkodobé scénáře. Ten nejhorší předpokládá, že se reprodukční číslo udrží na úrovni 1,47. K tomu, aby zdravotnický systém přísun nemocných zvládl, je podle Duška potřebné stlačit šíření viru aspoň na hodnotu R=1,1.

I podle scénáře s takovou hodnotou reprodukčního čísla by ale počty nakažených v následujících týdnech dál stoupaly - v polovině listopadu by se denní přírůstek pozitivně testovaných pohyboval kolem 21,5 tisíce lidí.

Foto: ÚZIS, Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Předpokládaný počet lidí v nemocnicích s covidem-19 podle rychlosti šíření koronaviru.

Další dva modelové scénáře počítají s R na úrovni 0,73 a 1,29. „Pouze snížení reprodukčního čísla pod 1 povede k efektivní redukci populační zátěže a ke snížení tlaku na nemocniční péči,“ zdůraznil v prezentaci Dušek.

Šéf ÚZIS také upozornil, že koronavirus se ve zvýšené míře šíří mezi seniory, kteří jsou náchylnější než mladší ročníky a častěji potřebují léčbu v nemocnici.

Foto: ÚZIS, Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Vývoj celkového počtu seniorů nakažených koronavirem.

Zásah domovů seniorů a dalších zařízení s rizikovými skupinami je podle Duška „zásadní problém, který může vývoj velmi zkomplikovat“. K 16. říjnu ÚZIS evidoval celkem 166 epidemických „klastrů“ v sociálních zařízeních a více než 2600 nakažených.

Reklama

Doporučované