Hlavní obsah

Nová pravidla: Zavře většina služeb i obchodů. Omezuje se pohyb

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Roman Prymula znovu přitvrdil opatření proti šíření koronaviru.

Reklama

aktualizováno •

V den, kdy začala platit nová, přísnější opatření, vláda rozhodla o dalších. Je omezený pohyb, uzavřená zůstane od čtvrtka od 6:00 velká část obchodů i služeb. O lockdown se ale podle vlády ještě nejedná. Ten by byl přísnější.

Článek

„Vzhledem k situaci a dramatickému nárůstu pandemie se vláda rozhodla přistoupit k dalším opatřením,“ prohlásil ve středu po poledni premiér Andrej Babiš (ANO). „Ten nárůst je obrovský a bohužel opatření, která jsme udělali v minulých týdnech, nezploštila křivku a vypadá to, že zatím nefungují,“ pokračoval.

Ale ačkoli dochází k už několikátému omezení života v Česku, podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly se stále nejedná o tzv. lockdown.

„Lockdown znamená uzavření celé společnosti. V tom slova smyslu, že se zcela zásadně omezuje i průmysl a obchod. V podstatě dochází k tomu, že s výjimkou kritické infrastruktury, která funguje, vše ostatní neexistuje a lidé jsou doma s tím, že smějí opustit své příbytky třeba jen do vzdálenosti 300 metrů. To je lockdown. A to se zde rozhodně nerealizuje,“ prohlásil.

Co se tedy mění?

Omezení obchodů a služeb

Od čtvrtka od 6:00 se v Česku uzavře většina obchodů, stejně jako na jaře. Otevřené zůstanou jen provozy zajišťující základní potřeby, tedy lékárny či obchody s potravinami a drogerií.

Velkoobchodní prodej zůstává bez omezení. Ve velkých nákupních centrech budou otevřeny pouze potraviny, drogerie, lékárny a další provozovny uvedené v usnesení vlády.

Dojde i k uzavření mnoha služeb. Češi se tedy budou muset opět obejít bez kadeřníků, knihoven a dalších služeb.

Výjimky ze zákazu maloobchodního prodeje a služeb:

Výjimku mají: potraviny, prodejci pohonných hmot, paliv, hygienického zboží, kosmetiky, drogistického zboží, lékárny, prodejny zdravotnických prostředků, malých domácích zvířat, prodejci krmiva, brýlí a souvisejícího zboží, novin a časopisů, tabákových výrobků, zahradnických potřeb.

Otevřeny budou i prádelny, čistírny, autoservisy, odtahy vozidel, prodejci náhradních dílů k dopravním prostředkům a výrobním technologiím, dostupné bude vyzvednutí zásilek a zboží, otevřené budou i pohřební služby, květinářství, prodejny textilního materiálu a galanterie, servisy IT techniky, spotřební elektroniky a dalších výrobků, provozovny realitního zprostředkování a účetních poradců, daňové evidence, oprav a instalací strojů a zařízení pro domácnost, myčky automobilů, domácí potřeby, železářství, kompostárny či sběrny.

Omezení pohybu

Vláda omezuje pohyb občanů a kontakt s dalšími lidmi na nezbytně nutnou dobu. Samozřejmě s výjimkou cest do práce, nezbytných cest za rodinou, nákupu základního sortimentu či nutné pomoci blízkým a cest k lékaři.

Povolené jsou vycházky v přírodě a v parcích, pobyt na chatách a chalupách, a to v maximálním počtu dvou osob s výjimkou členů domácnosti a spolupracovníků. „Pobyt na čerstvém vzduchu doporučujeme,“ uvedl Prymula.

„Pokud se prostřednictvím operátorů podíváme na to, jaká je situace, mobilita klesla ve srovnání s březnem ne až tak významně, 50 procent v lepším případě, někde pouze 30 procent. Z toho je zřejmé, že opatření, která dnes vyhlásíme, jsme přijmout museli,“ zdůvodňoval ministr, proč vláda sáhla k omezení pohybu občanů.

Vláda také doporučuje zaměstnavatelům podporovat práci z domova, omezit výkon prací, které nejsou nezbytné pro jejich činnost, a omezit přímý kontakt se zákazníky.

Omezení úřadů

I nadále se má maximálně omezit přímý kontakt státní správy s veřejností. Úřední hodiny budou maximálně pět hodin, dva dny v týdnu. Toto opatření už na většině úřadů funguje nyní.

Cestování a turismus

Cestování z Česka i do Česka zůstává beze změn.

Omezena je ale turistika v Česku, resp. ubytování v rámci turistiky. Není možné se ubytovat v penzionech či hotelech za účelem rekreace. Ubytování je možné jen z důvodu pracovní cesty nebo je umožněno turistům z ciziny, kteří tu nyní jsou, než opustí Česko.

Odjezd na vlastní chatu či chalupu je umožněn i nadále. „Je možnost vycestovat zejména v období prázdnin, aby lidé si do těchto zařízení mohli vyjet, na to je výjimka, není ale možné jezdit do hotelů či penzionů,“ uvedl Prymula.

Omlouvám se

Vysoké nárůsty nově potvrzených případů koronaviru – naposledy v úterý bezmála 12 tisíc – donutily vládu znovu zasednout a jednat o dalším přitvrzení. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) začal nová opatření řešit s dalšími členy vlády už v úterý večer, jak informovaly Seznam Zprávy.

Na definitivní podobě se dohodli ve středu dopoledne. Babiš se ještě před oznámením detailů omluvil za to, že v létě tvrdil, že k podobnému omezení života v Česku už nedojde.

„Omlouvám se podnikatelům, občanům, zaměstnancům, omlouvám se za to, že jsem v minulosti tuhle možnost vyloučil, protože jsem si neuměl představit, že se to může stát. Bohužel se to stalo a my musíme v první řadě ochránit životy našich občanů,“ uvedl.

„Ten problém, a to, proč to děláme, je samozřejmě kapacita lůžek. I když máme robustní zdravotnický systém, jeden z nejrobustnějších v Evropě, a i když jsme za posledních 14 dní navýšili kapacitu lůžek – ze 4800, z toho 1000 takzvaných JIP lůžek, dnes máme 15 500, z toho je 2500 JIP lůžek –, tak zkrátka při různých predikcích, matematických modelech, pokud bychom neudělali tato opatření, tak by náš zdravotní systém zkolaboval kolem 7. až 11. listopadu,“ vysvětlil premiér.

„Proto jsme k tomu museli přistoupit. Samozřejmě je to narychlo, ale nemáme čas,“ dodal Babiš.

Reklama

Doporučované