Hlavní obsah

Prymula jel za Zemanem. Ve hře je hradní slavnost ke státnímu svátku

Foto: Twitter Mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Roman Prymula a prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Ministr Roman Prymula dnes jednal s prezidentem Milošem Zemanem a kancléřem Vratislavem Mynářem o tom, zda se 28. října bude konat tradiční předávání státních vyznamenání.

Článek

Kromě toho, že vláda premiéra Andreje Babiše ještě přitáhla omezení občanů a kvůli epidemii koronaviru schválila uzavření prodejen a služeb a omezila pohyb lidí, se bude rozhodovat o osudu asi nejvíce sledované akce poslední doby.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula na vládní tiskové konferenci ve středu řekl, že bude s prezidentem republiky jednat o slavnosti ke státnímu svátku 28. října, která je navzdory čím dál napjatější situaci s koronavirem stále plánována na příští týden na Hradě.

Na ceremoniálu by se měla předávat státní vyznamenání osobnostem, které prezident vybral, ministr zdravotnictví je jednou z nich.

Ve středu však ze slov Romana Prymuly plyne, že akce se buď konat nebude, anebo se přinejmenším změní její dosud chystaný formát.

„Stávající situace je taková, že ceremoniál určitě nemůže proběhnout v původním režimu, budu o tom s panem prezidentem hovořit. V tuto chvíli situace není epidemiologicky příznivá,“ prohlásil Prymula během středeční tiskové konference.

Že se kolem akce něco děje, naznačuje i to, že na čtvrtek svolal prezidentův kancléř Vratislav Mynář na Hrad tiskovou konferenci, kde se kancléř podle avizovaného programu má ke slavnosti vyjádřit.

Bližší informace zatím nejsou dostupné. Na Hradě se Prymula ve středu odpoledne setkal s Mynářem i se Zemanem, ale ani jedna strana výsledek schůzky nekomentovala.

Podle Kryštofa Berky z tiskového oddělení Ministerstva zdravotnictví se však dosud o výjimce pro konání ceremoniálu nerozhodlo. „Jak jsme již avizovali dříve, pokud by akce proběhla, bylo by tak učiněno za velmi přísných hygienických opatření,“ doplnil Berka.

Miloš Zeman na konání slavnostní akce konané obvykle ve Vladislavském sále dosud trval - byť i tady se mluvilo o tom, že to bude ve velmi omezené podobě.

Názor nezměnil ani poté, co za ním v uplynulých dnech přijel premiér Babiš s vicepremiérem a ministrem vnitra Janem Hamáčkem. Po schůzce s ním uvedli, že slavnostního večera se zúčastní pouze osobnosti, které se Zeman rozhodl ocenit státním vyznamenáním.

Běžně se slavnosti ke státnímu svátku vzniku republiky účastní stovky lidí, včetně politiků a špiček tuzemského byznysu. Letos se ale musí organizace upravit tak, aby se mezi sebou potkalo co nejméně lidí, a snížilo se tak riziko nákazy koronavirem.

Ministr Prymula na konci minulého týdne uvedl, že by měl být ceremoniál organizován tak, aby těsněji do kontaktu přišlo maximálně šest lidí.

„Neměly by tam být desítky osob,“ prohlásil Prymula. Jenže od té doby se situace v Česku změnila. A počet nakažených dál roste. Pozitivní test měl v uplynulých dnech i Hamáček a ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Minulý týden Ovčáček uvedl, že Hrad nechce, aby se konala tradiční recepce.

„Jediné, o co nám jde, je slavnostní ceremoniál ve Vladislavském sále Pražského hradu, byť notně zjednodušený počtem osob i průběhem,“ napsal Seznam Zprávám Ovčáček.

Prezident Zeman pak před několika dny v televizi Prima popsal, jak je pro něj důležité, aby se slavnost s předáváním vyznamenání uskutečnila.

„Budu doslova prosit, aby byl zachován svátek 28. října, i když v omezeném režimu,“ prohlásil prezident. Podle něj by bylo zrušení oslav kvůli koronaviru zbabělostí a ostudou.

Reklama

Doporučované