Hlavní obsah

Špicar: Situace je vážná. Teď jde o život malým a středním firmám

Rozhovor s viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR Radkem Špicarem, který hodnotí aktuální vládní opatření.Video: Anita Plasová

 

Reklama

„Velké firmy byly sice oslabené, ale troufnu si říct, že naprostá většina z nich to přežije. Teď půjde o život malým a středním,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

Článek

Co znamená tento druhý lockdown, i když to vláda takto nenazývá?

Situace je velmi vážná. Do té první vlny šla většina firem v plné síle, ale to, co se dělo v posledních měsících, pro ně znamenalo velké oslabení. Teď už opravdu v plné síle nejsou a řada firem bude hrát o přežití.

Kolika firem se to týká?

V sektorech, které trpí od první vlny a nedostaly příležitost, aby se plně vzpamatovaly, tedy hotely a restaurace, cestovní ruch, kultura a kreativní průmysl, to bude hodně těžké. Tady jich bude o holou existenci bojovat nejvíc.

Souhlasíte jako svaz s opatřeními jako takovými?

My jsme nikdy nerozporovali vládní protiepidemická opatření. Je-li ta zdravotní situace takto vážná, musela přijít. Ale už několik měsíců po vládě chceme jasný jízdní řád těchto opatření - tedy co bude následovat, když bude pět tisíc nakažených, co přijde, když jich bude 11 tisíc. Aby firmy a zaměstnavatelé měli nějakou předvídatelnost toho, co se bude dít. To se nestalo a místo toho, se dozvíme, že zítra v šest ráno musí nějaké provozovny zavřít. A to není dobře.

Jak se současná omezení dotknou velkého průmyslu?

Samozřejmě, že se ho to dotknou. I velcí hráči, průmyslově orientované exportní firmy, byli oslabení, ale troufnu si říct, že naprostá většina z nich to přežije. Teď půjde o život malým a středním.

Škoda má 82 protipandemických opatření

Na jaře se automobilky a velké podniky zavřely samy kvůli tomu, že nebyl odbyt. Přistoupí k tomu některé firmy i teď ?

Ta situace je teď v tomto ohledu dost odlišná. Velké průmyslové firmy od té první vlny aktivovaly své protipandemické plány. Nespoléhaly ani na to, že nebude druhá vlna nebo že nás někdo ochrání. Abych byl konkrétní, mladoboleslavská Škodovka má implementováno 82 protipandemických opatření. Podobně jsou na tom další firmy. Realizují opatření tak, aby nemusely omezovat výrobu ani když se mezi jejich zaměstnanci objeví nakažený. Většina firem si to odpracovala a teď jsou daleko lépe připravené.

Jaký bude dopad na českou ekonomiku a jak dlouho se bude vzpamatovávat?

To záleží na tom, jak se bude situace vyvíjet. To, co vláda před chvílí představila, bude mít na ekonomiku dramatický dopad. Ale dovedeme si představit, že pokud by ani tato opatření nezabrala, potom jsou ve hře ještě tvrdší varianty. Podívejte se na to, z čeho se právě vzpamatovává Izrael. Dopad tedy bude dramatický, ale mohlo by to být daleko horší. Záleží samozřejmě i na tom, jak dlouho to bude trvat.

Reklama

Doporučované