Hlavní obsah

Bojíme se, že opatření potrvají do Vánoc, říká Prouza

Rozhovor s Tomášem Prouzou, prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu ČRVideo: Anita Plasová

 

Reklama

aktualizováno •

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy od zítřka kvůli novým vládním opatřením zůstane doma minimálně 220 tisíc živnostníků a zaměstnanců v uzavřených provozovnách.

Článek

Vaše asociace se podílela na přípravné debatě o vládních omezeních. Zaskočila vás výsledná podoba, nebo jste tuto formu lockdownu čekali?

My jsme očekávali, že opatření budou nastavena právě takto. Je dobře, že vláda v maximální míře zkopírovala systém z jara. Odpovídá to poněkud volnějšímu režimu z první vlny, firmy už na to byly do značné míry naučené, mají na to nastavené systémy.

Je podle vás uzavření provozoven v takovém rozsahu nutné?

Souhlasím, že v této chvíli už nebyla jiná možnost. Tím, že premiér v půli srpna odmítl nařídit roušky, rozjela se v půli září nákaza takto masivně. Kdyby byl premiér koncem léta důslednější, nejsme teď tam, kde jsme.

Kolika lidí se zavření většiny obchodů a služeb dotýká?

Doma zůstane 220 tisíc lidí zaměstnaných v obchodech, které se teď zavírají. Neumíme zcela odhadnout dopad na dodavatele zavřených provozoven – je to řada oborů, které nás zprvu vůbec nenapadaly, od třeba prádelen po dodavatele systémů EET a podobně. Na jejich vymezení průběžně pracujeme.

Dá se odhadnout propad tržeb v obchodě a službách, pokud by uzavření trvalo třeba měsíc?

To odhadnout neumíme. V uzavřených provozovnách teď tržby klesnou na nulu. Ale my jsme pozorovali postupný pokles obratu tak o 10 procent měsíčně už v posledních třech měsících. Je vidět, že lidé začínají šetřit.

Nevyrovnává propad v obchodech prodej po internetu? E-shopy si letos téměř všechny pochvalují naopak růst obratu, a to i teď v šířící se epidemii.

Jistě, ten desetiprocentní pokles z posledních měsíců se netýká e-commerce. Ale prodej po internetu pořád představuje jen malý podíl celkového objemu českého retailu. Vezměte si prodej potravin. Firmy jako Rohlík nebo Košík obsluhují stále jen velká města a jejich okolí, v celkovém objemu prodeje se to tak výrazně nepromítá.

Jak dlouho je podle vás uzavření provozoven pro váš segment únosné?

Odhaduji, že opatření budou trvat minimálně měsíc. Klíčové bude najít způsob, jak maloobchod alespoň trochu rozvolnit před Vánoci, aby si lidi mohli nakoupit na svátky. Už dnes připravujeme spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu speciální předvánoční režim lockdownu.

Jak se dá ohlídat vánoční nákupní horečka, pokud by se obchody otevřely?

Zvažujeme přísnější hygienická opatření a řešíme i zcela praktické jednotlivosti – třeba jak prodávat před Vánocemi kapry.

Jak? Přijdou Češi o tradiční pouliční prodej z kádí?

Ryby bude nutno mít ve větším množství předpřipravené zabité v obchodech. Pokud by byl možný prodej z kádí, bude nutno tam kontrolovat rozestupy. Prodejci by na to museli mít speciálně jednoho pracovníka, který to bude hlídat.

Je pořád šance, že budou vánoční trhy?

Doufám, že v nějaké podobě ano. Ale třeba u farmářských trhů se ukázalo, že to jsou místa, kde se prakticky vůbec nedodržují hygienická opatření. Lidi se tísní bez rozestupů, skoro nikdo nenosí roušky. Pokud by trhy byly, tak opravdu za přísných hygienických opatření.

Pokud současná podoba lockdownu potrvá měsíc či déle, jak velké budou ve vašem segmentu nevratné škody?

Bohužel budou. Obávám se, že řada zejména menších podnikatelů nemá šanci tuto situaci udýchat. A to i přes kompenzace, které vláda slibuje. Podnikatelé mají mít nárok na náhradu mezd zaměstnanců nebo částečnou úhradu nájemného, ale problém je, že na rozdíl od jara tentokrát banky neslíbily splátkové moratorium, takže splátky úvěrů běží dál a řada podnikatelů nebo firem je nebude mít z čeho platit. My jsme o moratoriu jednali s Českou bankovní asociací, bohužel jejich odpovědi dosud byly velmi nevstřícné.

Myslíte, že se na tom ještě může něco změnit?

Doufám, že ano. Jednání s bankami běží dál, zrovna dnes odpoledne máme další kolo. Vláda v otázce úvěrového a insolvenčního moratoria zatím bankám ustoupila, ale myslím, že po dnešku bude muset i ona tuto otázku znovu otevřít.

Vláda s vámi před vyhlášením dnešních opatření jednala. Ustoupili vám politici v něčem?

Jednání s vládou pořád pokračuje. Nám se podařilo přes původní nesouhlas ministryně financí Schillerové dosáhnout například toho, že nárok na kompenzační bonus budou mít nejen zavřené provozovny, ale i jejich dodavatelé. Teď se bavíme o pomoci takto sekundárně postiženým firmám, rádi bychom, aby se na ně vztahoval program Covid-nájemné a lepší verze Antiviru.

Co jste naopak vy museli akceptovat a těžko se s tím smiřujete?

Na jednání toho zatím moc konfliktního nebylo. Chápeme, že omezení kontaktů mezi lidmi je nutné. Čekám ale, že konflikt přijde, až budeme řešit sekundárně poškozené firmy. Ukáže se zřejmě, že je to dost široký segment.

Reklama

Doporučované