Hlavní obsah

Nové varování u vakcín. „Zánět je vzácný, covid je horší,“ říkají experti

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Americký kontrolní úřad přidal k mRNA vakcínám proti covidu-19 informaci o vzácném riziku vzniku srdečních zánětů po jejich aplikaci. Čeští lékaři ale varují před panikou, věc je podle nich třeba vidět v kontextu.

Článek

Aktuální hodnocení amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) se týká vakcíny Comirnaty od konsorcia Pfizer/BioNTech a látky SpikeVax – častěji známé pod názvem svého výrobce, společnosti Moderna.

FDA k oběma přidal varování o možném spojení s případy zánětlivých onemocnění srdce myokarditidy a perikarditidy. V USA se zatím podalo přes 300 milionů dávek vakcín a přes 150 milionů lidí je plně očkováno. Potíže se podle stanice CNBC objevily v 1 200 případech. Nejčastěji u mužů do 30 let. Přestože je riziko velmi malé, kontroloři dospěli k závěru, že počet hlášených potíží v této věkové skupině přesahoval hodnoty, které jsou pro ni typické.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zároveň dodalo, že se většina pacientů se srdečními záněty po vakcinaci vyléčí a nezůstanou jim dlouhodobější následky. Společně s lékaři vydalo prohlášení zdůrazňující, že i u mladých lidí je riziko velmi nízké, vakcíny jsou bezpečné a efektivní.

O tom je přesvědčen i předseda České kardiologické společnosti Aleš Linhart. „Pokud jde o souvislost mezi vakcinací a výskytem zánětu srdečního svalu, je to velmi ošidné. Zánět srdečního svalu je poměrně běžnou chorobou. Nechci říci, že úplně častou, ale rozhodně ne výjimečnou. V populaci odlišit to, co je příčinná souvislost od koincidence (současný výskyt, pozn. red.), je velice složité,“ odpověděl na dotaz Seznam Zpráv.

Pokud má být diagnostika zánětu přesná, vyžaduje podle lékaře odběr vzorku srdeční tkáně a jeho pečlivou analýzu.

„Samozřejmě určité obavy panují, ale když si dáme rovnici mezi počtem očkovaných a mezi počtem případů, kdy se objevil zánět srdečního svalu a uvažovalo se o možné příčinné souvislosti, tak se jedná o velmi vzácnou komplikaci,“ domnívá se šéf kardiologů.

Naopak je podle něj třeba vyzdvihnout, že právě mRNA vakcíny mají asi nejlepší bezpečnostní profil ze všech nyní užívaných vakcín.

„Je třeba se vakcinace nebát. Tyto informace, které trochu zavání panikou a skandálními odhaleními, jsou naopak v rozporu s tím, co víme – pokud pacient s kardiovaskulárním onemocněním dostane covid, tak jeho šance na to, že ho nepřežije, je obrovská. Když to dáme na misky vah, tak jednoznačně převažuje bezpečnost vakcinace,“ dodává.

Co je myokarditida a perikarditida

Myokarditida a perikarditida jsou zánětlivá onemocnění srdce, která se mohou objevit po infekcích nebo při imunitních onemocněních. Incidence myokarditidy a perikarditidy v evropském hospodářském prostoru se v závislosti na zdroji pohybuje od 1 do 10/100 tisíc osob za rok. Příznaky myokarditidy a perikarditidy se mohou lišit, ale často zahrnují dušnost, silný tlukot srdce, který může být nepravidelný, a bolest na hrudi. Onemocnění odezní samo nebo za pomoci léčby. (SÚKL)

EMA: Chceme víc dat

Podezření na nežádoucí účinek se objevilo i v Evropě. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a její výbor pro hodnocení rizik léčiv věc stále prověřuje. Přezkum zahájil v dubnu po nahlášených případech myokarditidy v časové souvislosti s podáním vakcíny Comirnaty v Izraeli. Většina z těchto případů se týkala mužů do 30 let. Příznaky byly mírné, objevily se během týdne po druhé dávce a odezněly do několika dní.

„V současné době je zapotřebí provést další analýzu, aby bylo možné dospět k závěru, zda u nežádoucích účinků myokarditidy a perikarditidy existuje příčinná souvislost s vakcínami,“ uvedl Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Podobně jako další kontrolní úřady i SÚKL zdravotníky vyzývá, aby případná podezření na zánětlivá onemocnění hlásili. „Pacienti, kteří mají příznaky, jako je dušnost, silný tlukot srdce, který může být nepravidelný, a bolest na hrudi po očkování, by se měli poradit se svým lékařem,“ dodává český regulátor.

Další sledování plánuje i americký FDA. Jeho zástupci nadále upozorňují, že je očkování bezpečné pro všechny věkové skupiny, pro které látky dostaly povolení. „Výhody vakcíny proti covidu-19 nadále převažují nad riziky i vzhledem k onemocnění covid-19 a jeho potenciálně vážným komplikacím,“ dodává komisařka FDA Janet Woodcocková.

Čeští kardiologové dodávají, že i srdce patří mezi orgány, které může covid-19 poškodit. „Ve většině případů zánětlivé změny nebývají naprosto zásadní. Postihují srdeční sval tak, že se velmi pravděpodobně bude schopen upravit zpátky téměř do normy. Existují i případy, kdy byl průběh významně spojen s výrazným postižením srdečního svalu. Jsou ale, zdá se, vzácné,“ přiblížil kardiolog Linhart.

Reklama

Související témata:

Doporučované