Hlavní obsah

Karlovarský hejtman se ohradil proti postupu premiéra Babiše ohledně převozů pacientů

Foto: FB Petra Kulhánka

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

Reklama

Článek

Karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN) dnes kritizoval postup Andreje Babiše (ANO), pokud jde o převozy pacientů s covidem-19 do německých nemocnic. Premiér ráno na tiskovce před odletem do Krakova oznámil, že o převoz pacientů s covidem-19 do Německa má žádat krajská koordinátorka intenzivní péče. Podle Kulhánka kraj o to žádá vládu od ledna. Stát, který to podle něj dosud opakovaně odmítá, by měl o aktivaci převozů jednat právě se zástupci kraje.

„Nerozumím, z jakého důvodu pan premiér zmiňuje krajskou koordinátorku pro intenzivní péči a to, že měla požádat o aktivaci spolupráce na převozech pacientů do SRN, když vedení Karlovarského kraje a já osobně od začátku ledna žádáme nejen premiéra Andreje Babiše, ale i ministra zdravotnictví Jana Blatného o to, aby nám tato spolupráce s našimi bavorskými protějšky a příhraničními nemocnicemi byla ze strany státu umožněna,“ stojí v tiskové zprávě hejtmana. Podle něj má pro členy vlády být klíčovým oficiální stanovisko Karlovarského kraje a osoba koordinátora nemá hrát roli.

Kulhánek o převoz požádal Ministerstvo zdravotnictví poprvé na začátku ledna. Nemocnice v Karlovarském kraji jsou dlouhodobě přetížené a pacienty je třeba převážet jinam. Ministr Blatný (za ANO) to tehdy odmítl s tím, že české kapacity stačí. Hejtman o tom mluvil s Blatným i 2. února. Ten odpověděl, že v případě limitní kapacity intenzivní lůžkové péče v ČR stačí telefonát od hejtmana a aktivace spolupráce s Německem se rozběhne.

Vedení kraje od počátku tvrdí, že případný převoz nemocných do Německa by byl jednou z možností, jak nemocnicím ulevit, a občas také výhodnější než převozy přes půl republiky sanitou nebo vrtulníkem. Podle hejtmana je s německou stranou projednána přímá domluva mezi nemocnicemi bez nutnosti zapojení vlády a velvyslanců či konzulů.

Krajská koordinátorka intenzivní péče Dagmar Uhlíková v úterý ČTK řekla, že momentálně volná lůžka v nemocnicích kraje jsou a bezprostředně není nutné žádat o pomoc Německo. Počty volných lůžek se však mění z hodiny na hodinu a například sokolovská nemocnice už musela dvakrát odmítnout příjem dalších pacientů s covidem-19, kteří museli zamířit jinam.

Reklama

Doporučované