Hlavní obsah

Karlovarský kraj chce postavit na Sokolovsku podnikatelský inkubátor

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Jako součást příprav na transformaci uhelného regionu chystá Karlovarský kraj několik strategických projektů. Jedním z nich je výstavba podnikatelského inkubátoru na Sokolovsku.

Článek

Inkubátor má pomoct současným i novým podnikatelům a firmám se rozvíjet a přinést do regionu nové pracovní příležitosti. Na investici za několik stovek milionů korun chce kraj čerpat peníze z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci.

Námět přišel od zástupců Sokolovska v krajském zastupitelstvu. „Myšlenka je začít tvořit na Sokolovsku firmy v oblasti IT a inovačních technologií. Rozhodně bychom z toho nechtěli udělat klasickou montovnu. Míříme do moderních technologií a do průmyslu, který nebude intenzivní na emise a na dopravu,“ uvedl krajský radní Patrik Pizinger (Místní). „V tuto chvíli připravujeme projekt tak, abychom ho mohli přihlásit jako strategický projekt Karlovarského kraje, který by mohl být financován z Fondu pro spravedlivou transformaci,“ dodal.

Plánem kraje je umístit podnikatelský inkubátor v místě takzvaného brownfieldu, což je v naprosté většině opuštěný průmyslový areál. Přesná lokalita se ale podle radního teprve vybírá. „Chceme ten projekt brát jako transformační, nechceme jít ani na zelenou louku ani zabrat už revitalizované území, ale opravdu změnit lokalitu, která je v tuto chvíli například brownfieldem,“ řekl Pizinger.

Při projektových přípravách se zatím počítá s desítkami milionů korun. Odhadované náklady celé akce jsou vyčísleny přibližně na 300 milionů korun. „První dva roky, když budeme úspěšní, tak se budeme věnovat měkké části projektu, studii proveditelnosti, dopadovým studiím na zaměstnanost a vyjednávání o případném odkoupení vybraného areálu. Se stavbou inkubátoru bychom mohli začít asi za tři roky,“ řekl radní.

Karlovarský kraj by měl podle návrhu ministerstva životního prostředí z evropského Fondu spravedlivé transformace (Just Transition Fund, FST) dostat 15 procent z celkových 41 miliard korun. Dalších 38 procent by měl získat Ústecký kraj a 46 procent kraj Moravskoslezský. To je podle vedení Karlovarského kraje, které navrhovalo rozdělení zhruba na třetiny, nepřijatelné, chce se proto bránit.

Reklama

Doporučované