Hlavní obsah

Karlovarský kraj rozdělí dobrovolným hasičům 9,1 milionu korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Karlovarský kraj letos podpoří jednotky dobrovolných hasičů částkou 9,1 milionu korun. Příspěvky, rozdělené do dvou etap, poslouží například na nákup cisterny, nových automobilů a dalšího vybavení.

Článek

Návrh krajské rady musí ještě potvrdit zastupitelé kraje. Informoval o tom v tiskové zprávě hejtman Petr Kubis (ANO).

Vedení kraje původně na dotace pro dobrovolné hasiče vyčlenilo 11,4 milionu korun, stejně jako v minulém roce. Žádost letos podalo 81 obcí, šest obcí mezitím svou žádost stornovalo a podalo novou. Celkový objem požadovaných financí je tedy 9,1 milionu korun, uvedl hejtman.

„Komise Rady Karlovarského kraje doporučuje na základě výdajů souvisejících s opatřeními proti koronavirové nákaze, jež přinesly propad daňových příjmů, poskytnout nejprve hasičům 4,35 milionu korun. Jde o podporu pořízení nové cisterny a dále o ty případy, kde je udělení dotace navázáno na podporu ze státního rozpočtu. Zbývající částku 4,75 milionu korun rozdělíme v druhém pololetí roku 2020,“ řekl Kubis. Obce se podle něj nemusí bát, že by dobrovolní hasiči o krajskou dotaci přišly.

Na financování nákupu nové techniky se podílí i stát prostřednictvím dotací Hasičského záchranného sboru. Pokud tak obec například získá milion korun na nákup cisterny od státu, kraj přispěje stejnou částkou.

Krajskou dotaci by nejdříve měla získat obec Královské Poříčí, a to 450.000 korun na pořízení nového automobilu, to samé platí pro obec Jenišov. Karlovy Vary mají dostat 450.000 korun na pořízení nového automobilu pro jednotku ve Staré Roli, Nejdek získá milion korun na nákup nové cisternové automobilové stříkačky pro jednotku na Pozorce, město Kynšperk nad Ohří obdrží také milion korun na rekonstrukci požární zbrojnice. Požární zbrojnici bude rekonstruovat i Plesná, toto město by mělo získat dotaci také jeden milion korun.

Reklama

Doporučované