Hlavní obsah

Kašel horečka a co dál? Covid-19 má řadu atypických příznaků

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

V USA zdravotníci varují své občany před 13 různými symptomy nemoci covid-19, v Británii pouze před dvěma, Austrálie zase kvůli dotazům ohledně příznaků koronaviru nabízí online poradenství. Co všechno vlastně může být příznakem?

Článek

Zvýšená teplota, ztráta chuti a čichu, kašel, dušnost, bolest hlavy a únava, to jsou příznaky koronaviru, se kterými vás seznámí virtuální sestřička Anežka na stránkách Ministerstva zdravotnictví. Jde o nejčastější příznaky nemoci, které najdete na vládních webech drtivé většiny států. Kromě toho ale například ministerstvo informuje o zvláštních příznacích, jež se projevují u seniorů většinou starších 80 let, jde o atypické projevy nákazy projevující se na psychice, a to zejména apatií nebo neklidem.

Právě tyto a jiné atypické příznaky jsou prostorem, kde se informace poskytované státy napříč světem rozchází. Některé je vůbec neuvádí, jiné uvádí jen jeden, jako například Česko, další země zase jiný…

O příčinách řady z uvedených příznaků si můžete přečíst zde:

Jaké příznaky už se na seznamy některých států dostaly, se dozvíte v následujícím přehledu, jejž jsme doplnili i o neoficiální symptomy, na které upozornily vědecké studie.

13 příznaků podle Světové zdravotnické organizace

WHO na svých oficiálních stránkách uvádí asi nejširší paletu možných symptomů covid-19. Dělí je totiž na časté, méně časté a vážné, přičemž většina států oficiálně uvádí jen ty časté.

Mezi běžné symptomy WHO řadí horečku, suchý kašel a únavu.

Vzácnější symptomy nemoci jsou pak podle WHO obecně bolesti těla, bolest v krku, průjem, zánět spojivek, bolesti hlavy, ztráta chuti a čichu, vyrážka na pleti nebo změna barvy prstů na nohou.

Do kategorie vážných příznaků spadá dušnost a potíže s dýcháním, bolest nebo tlak na hrudi, neschopnost mluvit či pohybovat se.

Zánět spojivek a covidové prsty

Zarudlé oči a změna barvy prstů u nohou jsou příznakem, který kromě WHO většina institucí a států do svých oficiálních přehledů nezahrnuje.

U červeného oka nebo očí jde o důsledek zánětu spojivek, který však covid-19 může podle oftalmologů z Královské univerzity v Londýně způsobit až v pozdější fázi. Je proto podle nich nepravděpodobné, že by se zánět spojivek objevil jako první příznak koronaviru, jde totiž o důsledek infekce horního respiračního traktu, jinými slovy zánět spojivek u koronaviru přichází až po notoricky známých příznacích. I to je zřejmě důvod, proč tento příznak většinou v oficiálních vládních či zdravotnických dokumentech nenajdete.

O takzvaných „covidových prstech“ jsme psali podrobněji zde:

Velmi krátký seznam Velké Británie

Zdrženlivý přístup informování veřejnosti o možných koronavirových příznacích nadále drží Spojené království.

Na stránkách Národní zdravotní služby jsou uvedeny jen dva hlavní symptomy - vysoká teplota a kašel.

U prvního z uvedených příznaků britští zdravotníci přidali zajímavou poznámku. Vysokou teplotu podle nich není třeba měřit teploměrem, ale pozná se už i čistě pocitově, když si člověk sáhne na hruď nebo záda.

Pocit mravenčení

Někteří pacienti v New Yorku si stěžovali na zvláštní pocity mravenčení, nebo dokonce pálení. Řekl to serveru Today.com lékař Waleed Javaid z newyorské nemocnice Mount Sinai a podobné zkušenosti sdíleli lidé i na sociálních sítích, kde popisovali pocity, jako by jim „hořela kůže“ nebo „bublalo v hrudníku“.

Podle Today.com pro tento jev zatím neexistuje uspokojivé vysvětlení. Lékař Javaid se nicméně domnívá, že jde o důsledek reakce lidského imunitního systému. „Jak se imunitní buňky aktivují, do těla se uvolní mnoho chemikálií, což může způsobit pocit mravenčení,“ řekl Javaid a dodal, že ten samý příznak už zaregistroval u jiných onemocnění v minulosti.

V USA lékaři uvádí 13 symptomů včetně zimnice

Covid-19 postihuje různé lidi různými způsoby, píše Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí a podobně jako WHO dělí symptomy na běžné, vzácné a ty, které signalizují, že je čas zavolat záchranku.

Mezi běžné řadí kašel, dušnost a dýchací potíže, horečku, bolest svalů, bolest v krku a zimnici.

Méně časté jsou podle CDC gastrointestinální symptomy jako je nauzea (nevolnost/pocit na zvracení), zvracení a průjem.

Vytočit číslo 911 mají Američané, pokud člověk cítí, že nemůže dýchat, trpí neustupující bolestí nebo tlakem na hrudi, dalším takovým symptomem je pomatenost (neschopnost normálně myslet a mluvit), upadání do hlubokého spánku, ze kterého člověka nelze probudit, modrání rtů nebo obličeje.

Skrvnitá kůže nebo nekróza

Španělští vědci nedávno v rámci studie, která zkoumala 375 případů nákazy koronavirem, zjistili, že 6 % z těchto pacientů mělo nekrózu (odumírání tkáně) v důsledku slabého prokrvování, nebo se u nich objevily skvrny na kůži. Podle studie se výskyt fialových skvrn týkal většinou starších pacientů s vážnějším průběhem nemoci, nekróza se ale objevila u některých lidí, kteří nepotřebovali hospitalizaci.

Austrálie a její symptom checker

Poměrně atypický způsob, jak informovat své občany o příznacích koronaviru, zvolila Austrálie. Na svých stránkách sice uvádí jen čtyři základní příznaky (horečku, kašel, bolest v krku a dušnost), ale nabízí Australanům online poradenství.

Kdokoliv se obává, že by mohl být nakažený, může na vládních stránkách pomocí dotazníku vyplnit své příznaky a další údaje jako pohlaví, věk, místa, kde se pohyboval, a tak dále a nechat si poradit, zda má jít do nemocnice, lékárny, nebo rovnou volat záchranku.

Závratě

Čínská studie, která zahrnovala 214 pacientů, objevila u 36 % z nich neurologické symptomy v podobě závratí doprovázených bolestmi hlavy. Nejvíce se tento příznak projevoval u těch, kteří měli vážný průběh nemoci.

Stejně jako například u zánětu spojivek jde ale podle profesora virologie na Univerzitě v Readingu Iana Jonese o příznak, který se objevuje až v pozdní fázi v důsledku celkového ochromení těla. Nedá se proto předpokládat, že by závratě samy o sobě bez dalších příznaků signalizovaly možnost nákazy covid-19.

Příznak není samozřejmost

Závěrem nutno připomenout, že covid-19 může člověk přenášet, aniž by vykazoval jakýkoliv z jmenovaných příznaků. Odhady, kolik procent lidí projde nemocí bez příznaků, se liší, z výsledků plošného testování v Česku nicméně vyplynulo, že asymptomatický průběh má asi 27 až 38 % nakažených.

Reklama

Doporučované