Hlavní obsah

Kato s Prago Union vydává sedmé album a rád zůstává součástí rapové scény

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Dvaačtyřicetiletý hudebník Adam Svatoš vystupující pod jménem Kato vydal v těchto dnech v rámci svého projektu Prago Union novou desku s názvem Made in Strašnice.

Článek

Jeden z nejdéle účinkujících rapperů na české hiphopové scéně, který na začátku 90. let minulého století stál jako člen kapely Chaozz u nárůstu popularity rapu v tuzemsku, je rád, že stále může být součástí rapové scény. „Je tady spousta lidí, kteří už vědí, jak to dělat a není důvod, aby to dělali hůř, než jsme to na začátku dělali my,“ řekl Kato v rozhovoru s ČTK.

„Možná jsme byli v té partě, která to nastartovala, ale přišli lidé, kteří to posunuli dál. Jsem rád, že pořád toho mohu být součástí, aniž bych byl za trapáka,“ uvedl Kato, který tentokrát ve větší míře do nahrávání zapojil i členy Prago Union a hosty. Zůstává však autorem hudby a oceňovaných textů.

V pořadí již sedmé album Prago Union vzniklo v rekordním čase díky protipandemickým opatřením, kdy hudebníci neměli možnost vystupovat. „Nemohli jsme hrát, tak jsem se rozhodl využít to v náš prospěch. Seděl jsem ve studiu a pracoval. Při první vlně vzniklo asi 60 beatů, ze kterých jsem horko těžko vybral polovinu. Během druhé vlny jsem to doklohnil do skoro hotové podoby,“ sdělil Kato.

Na desce Made in Strašnice hostují známé osobností tuzemské hiphopové scény jako Hugo Toxxx, Rest nebo MC Gey. „Jsou to přesně lidi, kteří těm písničkám prospívají. Nemám tam hosta jenom proto, abych si honil triko, že se s někým znám. S Restem tam jsou dokonce dvě věci. Plánujeme i společné album v rámci projektu A-Team, protože jsme oba Adamové. Ve třech skladbách je také ženský hlas, což je Jasmína Tůmová,“ podotkl Kato.

Texty písní přinášejí tematicky široký záběr od chytlavých rýmů o komplikovanosti vztahů a strašnického patriotismu, přes temnou stránku lidí až po veselou historku vycházející ze vtipu, jak si počínat při policejní kontrole. Oproti jiným rapperům Kato neplýtvá vulgarismy. „Se sprosťárnami musíš šetřit, aby měly ten kýžený efekt. Když někam dám sprosté slovo, tak abych na něco upozornil. A když ho dáš do každé druhé věty, tak neupozorníš na nic,“ prohlásil.

S hudebníky z projektu Prago Union se nyní Kato chystá na letní koncerty. „Jestli to zase nezatrhnou, tak v létě konečně vyrazíme na nekonečnou šňůru. Nevím, jestli desku pokřtíme tam, nebo počkáme na pravidelnou podzimní Lucernu. To se ještě uvidí,“ dodal.

Kato, který si dal přezdívku podle postavy z oblíbeného filmu Růžový panter, v roce 1995 spoluzaložil rapovou skupinu Chaozz, kde vystupoval pod jménem Deph. Roku 2002 založil vlastní projekt Prago Union, se kterým získal dvě ceny Anděl za desky Dezorient Express a V barvách. Jeho nahrávkám se daří v alternativních rádiích. Katem byla inspirována postava Plecha ve filmu Modelář. Původně v tomto filmu měl hrát sám sebe, nakonec ale režisér Petr Zelenka vybral Jiřího Mádla.

Reklama

Doporučované