Hlavní obsah

Databáze polistopadových kauz: Dalíkovy pandury

30 let české novinařiny: Marek Dalík a kauza pandurů.

Reklama

Redakce Seznam Zpráv připravila databázi velkých kauz, které po listopadu 1989 rozkryli tuzemští novináři. Smyslem databáze je stále se rozšiřující kronika řemesla, které tu za komunismu nemohlo existovat. Protože totalitní vůdci poctivou, kritickou a pátrající novinařinu nepřipouštějí.

Článek

Stručně 

Marek Dalík, někdejší mocný lobbista a důvěrník premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka, byl odsouzen k pětiletému nepodmíněnému trestu za podvod při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Dalík si podle verdiktu řekl o peníze výměnou za příslib, že bude prodloužená spolupráce se zbrojaři z firmy Steyr.

V čem byl případ důležitý

Jde o jednoho z mála vlivných, kteří skutečně skončili ve vězení. Novináři, již celý příběh do detailu zmapovali, však opakovaně upozorňují na to, že soudy nedokázaly odpovědět na klíčové otázky. Tedy: Chtěl Dalík obří úplatek skutečně pouze pro sebe? Kdo ho na schůzku s lidmi od Steyru posílal? A když doprovázela korupce prodloužení kontraktu, byl ten původní v pořádku? Rakouské úřady, které případ rovněž prověřovaly, se totiž intenzivně zajímaly o smlouvu o lobbingu mezi Steyrem a českou společností Pamco zbrojaře Pavla Musely. Musela byl blízký přítel již zesnulého premiéra Stanislava Grosse, jehož kabinet o vypsání tendru na obrněné transportéry rozhodl.

Detailně

Tendr, který vypsala ještě vláda Stanislava Grosse, schvaloval po Grossově pádu v březnu 2006 kabinet Jiřího Paroubka. Rozhodl o nákup obrněných transportérů Pandur II rakouské firmy Steyr. Obrněnci měly přijít státní kasu na zhruba 20,8 miliardy korun.

Pak se v Česku odehrály volby a do Strakovy akademie usedl Mirek Topolánek. Jeho kabinet koncem roku 2007 kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v níž Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Cena jednoho panduru

Česko tedy vyšlo jedno vozidlo na 134 milionů, Portugalci přitom ve stejné době platili 40 milionů.

O zakázku se začali zajímat čeští i rakouští vyšetřovatelé poté, co jeden z bývalých manažerů Steyru Stephan Szücs na jaře 2011 oznámil, že během jednání si lobbista českého premiéra Dalík řekl o 18 milionů eur, tehdy půl miliardy korun, pokud má zakázka pokračovat. Z dalšího vyšetřování vyplynulo, že žádost o úplatek zazněla v listopadu 2007 v restauraci U Malířů.

Dalík od počátku vinu popíral. V roce 2017 poskytl jediný rozhovor magazínu Neovlivní.cz, v němž poprvé popsal  svoji verzi případu. Tvrdil, že částka půl miliardy skutečně na schůzce se zbrojaři v restauraci U Malířů padla, vyslovil ji ale slovenský podnikatel a přítel premiéra Fica Miroslav Výboh. A nešlo o úplatek, ale o převzetí provizní smlouvy se zbrojařskou firmou Steyr, kterou do té doby měla firma Pavla Musely blízká sociální demokracii.

Zadržení a soudní proces

Dalík byl zadržen a obviněn v říjnu 2012. Proces se táhl několik let a byl i překvalifikován čin, kterého se měl dopustit – z korupce na podvod, protože prý nebylo v Dalíkových silách prodloužení kontraktu s výrobcem pandurů zařídit. Do vězení nastoupil na podzim 2017.

Reklama

Doporučované