Hlavní obsah

Kavkaz 1944. Neměli jsme čas si ani vzít šaty nebo boty, popisuje deportaci půl milionu lidí

Pamětníci vzpomínají na útrapy z roku 1944.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

V únoru roku 1944 režim sovětského diktátora Josifa Stalina začal násilně deportovat okolo půl milionu lidí z Kavkazu do centrální Asie. Mnoho z nich transport nepřežilo.

Článek

O 75 let později některé z přeživších deportací z Kavkazu oslovilo Rádio Svobodná Evropa, aby o tomto stále přetrvávajícím traumatu promluvili.

„Neměli jsme ani čas vzít si šaty nebo boty. Byli jsme vyhnáni z našich domů jen napůl oblečeni a bosi. Když si na to vzpomenu, pořád mi ještě vstávají vlasy hrůzou. Ženy a děti brečely. Byl to chaos,” vzpomíná jeden z deportovaných.

„Jak jsme jen mohli žít bez naší matky? Běželi jsme za ní a drželi se jí. Já jsem byla na jedné straně a můj bratr na druhé. Ale nedovolili nám s ní odejít,” popisuje tehdejší události jedna z pamětnic.

Téměř půl milionu lidí z Kavkazu bylo deportováno do Kazachstánu a také do Kyrgyzstánu nebo na Sibiř. Stalinův režim bez důkazů obvinil Čečence a Inguše ze spolupráce s nacisty. Mnoho z nich transporty nepřežilo. Kolektivní odsouzení těchto lidí bylo po Stalinově smrti revokováno a některým z odsunutých bylo dovoleno se vrátit. Dnes čtyři tisíce těch, kteří museli zůstat, nazývá Kazachstán svým domovem.

Reklama

Doporučované