Hlavní obsah

Kavkazskou zemi šokovala smrt gruzínského novináře

Foto: Profimedia.cz

Solidaritu s LGBT v Gruzii vyjádřilo po násilí i Česko a Maďarsko.

Reklama

V Tbilisi zemřel kameraman gruzínské televize Pirveli Lexo Laškarava, kterého 5. července zbili agresivní odpůrci pochodu hrdosti sexuálních menšin (LGBT). Informovala o tom světová média.

Článek

Oficiální příčina novinářovy smrti není zatím známa. Gruzínské ministerstvo vnitra oznámilo, že policie zahájila vyšetřování případu, hovoří se také o tom, že novinář mohl spáchat sebevraždu. Laškaravova matka, která svého syna našla bez známek života doma, je přesvědčena, že zemřel na následky zranění.

Lexo Laškarava je jedním z desítek novinářů, kteří byli napadeni během plánovaného pochodu za důstojnost pro LGBT komunitu. Ten se v metropoli Tbilisi měl uskutečnit v pondělí 5. července, organizátoři ale nakonec akci kvůli násilnostem museli odvolat. Násilné skupiny krajně pravicových radikálů přepadly jejich kancelář a napadly desítky novinářů a kameramanů.

Premiér Irakli Garibašvili se však dříve vyjádřil proti provedení akce. Pochod, který mimo jiné označil za urážlivý pro většinu Gruzínců, by podle něj mohl vyvolat kritiku veřejnosti a vést ke konfrontacím.

Jak uvádí gruzínská média, 5. července bylo zraněno 53 lidí. Laškarava byl napaden, když se svojí kolegyní z televize Pirveli, pro niž pracoval, informoval o dění v centru gruzínského hlavního města. Novinář tehdy utrpěl vážná zranění, aktivisté mu zlomili kosti v obličeji. Laškarava byl ve stejný den operován a následně propuštěn z nemocnice, aby se mohl zotavovat doma.

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová násilí odsoudila. Znepokojené hlasy se ozývaly také ze zahraničí. „Odsuzujeme pondělní násilné útoky na občanské aktivisty, členy komunity a novináře,“ stojí ve společném prohlášení dvacítky unijních zemí a velvyslanectví Spojených států, Británie či Izraele. Gruzínskou vládu také vyzvaly, aby pachatele potrestala. V některých evropských zemích se také konaly akce solidarity.

Smrt novináře znovu přiměla lidi vyjít do ulic metropole. Tisíce z nich se shromáždily v centru Tbilisi, aby požadovaly stíhání osob odpovědných za útoky na novináře a příznivce LGBT. Požadují také rezignaci gruzínského premiéra Garibašviliho, napsal na sociálních sítích ředitel Tbilisi Pride Giorgi Tabagari.

Agentura AFP připomíná, že tato kavkazská země dekriminalizovala homosexualitu v roce 2000 a v pozdějších letech přijala zákony zaměřené proti diskriminaci sexuálních menšin. Gruzínská společnost ovšem pomalu přijímá liberální názory na sociální problematiku, dodává.

Reklama

Související témata:

Doporučované