Hlavní obsah

Na koncert exministra Vojtěcha se prodalo už 730 vstupenek

Viktor Mastník, šéf a majoritní vlastník Ticketstream.Video: Jaroslav Mašek

 

Reklama

Viktor Mastník minulý týden nabídl ministrovi zdravotnictví, že mu udělá turné, pokud odstoupí. Vedla ho k tomu frustrace z dopadů opatření na byznys.

Článek

Pokles tržeb na čtyřicet procent, průběžné přesouvání kulturních akcí, jak se zpřísňují podmínky pro jejich pořádání, a nonstop sledování výroků politiků. To je v kostce dnešní svět Viktora Mastníka, majoritního vlastníka a šéfa společnosti Six Dots, pod niž patří prodejní platformy na vstupenky, jako jsou Ticketstream, Ticketon nebo Bohemia Ticket.

„Každý den trneme, co nějaký politik vypustí z úst. Do minuty to má totiž efekt na reakce zákazníků, kteří chtějí jít na nějakou kulturní akci, a samozřejmě také na naše partnery a interprety, již se musejí stále přizpůsobovat,“ popisuje svůj aktuální byznys Viktor Mastník v rozhovoru pro Seznam Zprávy Byznys.

Frustrace z nekoncepčnosti počínání politiků (co v pátek řekne o akcích pro více lidí například Jan Hamáček, v sobotu popře Lubomír Zaorálek, aby to v neděli Roman Prymula dal znovu na stůl) ho minulý týden vyprovokovala k nadsázce, kdy nabídl uspořádat turné Adamu Vojtěchovi, který byl dříve účastníkem soutěže SuperStar, pokud odstoupí. Lhůtu dostal do pondělního večera. Dnes už bývalý ministr zdravotnictví to stihl v pondělí ráno.

„Záleží na něm, jestli koncert bude. My slovo držíme a už jsme na něj asi čtyři hodiny prodávali lístky. Jeden za deset korun, koupilo si ho přes 730 lidí. Měli jsme i VIP vstupenku za 11 Kč, to si můžete vzít s sebou židli na sezení,“ popisuje nadsázku vyplývající z opatření, že se nemohou pořádat vnitřní akce na stání pro více než deset lidí.

Jak by aktuální situaci byznysmen řešil? „Po šesti měsících od počátku koronakrize bychom měli mít alespoň základní scénáře toho, co budeme dělat, podle toho, jak se podmínky budou měnit. Chápu, že nelze teď plánovat v řádu měsíců, ale v rámci týdnů bychom to dělat měli. A chybí střednědobý plán aspoň na dva tři měsíce dopředu, abychom mohli plánovat kulturní akce,“ říká Viktor Mastník, jehož firmy loni utržily zhruba padesát milionů korun.

Jsem bezmezný optimista

Podle něj v celém odvětví nedotované kultury pracuje zhruba 130 tisíc lidí, a vývoj oboru se tak pochopitelně propisuje do celé ekonomiky. Vláda v létě snížila DPH na vstupné z 15 na 10 procent, jiná zvláštní opatření zatím nejsou. „Já jsem bezmezný optimista, nepropouštím a vidím příležitosti do budoucna. Musíme teď stoprocentně fungovat, protože nás naši partneři potřebují. A věřím, že se to do roka snad zlepší. Se společníky teď držíme firmu nad vodou, dotujeme z vlastních peněz a během listopadu či prosince vyhodnotíme, zda nebudeme potřebovat další zdroje,“ dodává Viktor Mastník.

Uvažuje o koncertu pro nového ministra zdravotnictví Romana Prymulu? „Ne. Zpívat asi moc neumí, možná hrát. Ale vážně, nechci se už do toho pouštět. Snad jsme pár lidí pobavili, ale byl to jen náš výkřik, že už počínání politiků překročilo meze.“

Reklama

Doporučované