Hlavní obsah

Každý může jít na 14 let do vězení. Malawi zažilo svůj první Pride

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

V africkém státě Malawi je homosexualita již po mnoho let ilegální a lidem za ni hrozí trest vězení. Přesto se však o víkendu v zemi odehrál vůbec první „duhový průvod“, tj. Pride.

Článek

Městem Lilongwe o víkendu prošla skupina přibližně 50 lidí, které doprovázela trička s potiskem duhové vlajky, transparenty a výkřiky na podporu LGBT komunity. Šlo o vůbec první Pride, který Malawi, země v jihovýchodní části Afriky, zažila, a cena za účast na něm možná bude vysoká.

Homosexualita je totiž v zemi již desítky let nelegální a těm, kteří se považují za členy jiného než heterosexuálního společenství, hrozí zatčení a následné věznění. Podle aktuálně platných zákonů dospělí muži mohou za mřížemi strávit až čtrnáct let, dospělé ženy pak pět.

„Být gayem v Malawi je těžké a chce to hodně odvahy být jím otevřeně, jako jsem já. Prošel jsem si spoustou věcí, včetně urážek a diskriminace. Mám štěstí, že mám milující rodinu, která mě přijala takového, jaký jsem,“ cituje The Guardian devětadvacetiletého Andrease, který se průvodu zúčastnil.

Navzdory pomyslnému stínu, který veškeré okolnosti na událost vrhaly, britský list popisuje radost, která napříč skupinou panovala. Transparenty, které účastníci nesli, hlásaly hesla jako „Malawi je i pro nás!“ nebo „Láska na prvním místě!“. Průvod doprovázel i tanec a skandování, chyběly však podporu vyjadřující davy, které je při takové příležitosti možné vidět v jiných městech světa.

Většina zúčastněných byla kromě transparentů vybavena i rouškami, ty kromě ochrany před covidem-19 poskytovaly i ochranu před tamními úřady a jejich snahou identifikovat účastníky akce. Mnoho ze zapojených osob se svěřilo, že neustále čelí stigmatu a pronásledování. Denních chlebem se pro mnohé stalo i skrývání sexuality na veřejnosti.

„Bylo to pro mě těžké, protože se se mnou nikdo nechtěl stýkat. Byl jsem v depresích,“ řekl třicetiletý Chrispine, kterého po odhalení jeho sexuality v 18 letech vyhodili z domova. „Ani v politickém prostoru nejsem zastoupen a nemám dovoleno do čehokoliv mluvit. Myslím, že nyní jde o historický okamžik, po kterém jsme toužili. Vím, že v minulosti bychom to nedokázali.“

Organizátoři Malawi Pride zároveň využili události k předání petice, kterou adresovali tamnímu prezidentovi a která vyzývá vládu, aby zrušila zákony kriminalizující odbory lidí se sexuální preferencí k osobám stejného pohlaví. Někteří prezidenti i vlády, kteří se u státního kormidla dosud vystřídali, již dříve slibovali v dané oblasti změnu, zatím však nepřišla.

Rozpolcené jsou i názory uvnitř státu, jak naznačuje studie z roku 2019, na kterou upozornila agentura Reuters a která zpovídala více jak tisíc Malawijců. Podle té 87 % dotázaných podporuje ústavní ochranu členů LGBT komunity a jejich práv, 90 % účastníků však uvedlo, že by ve vlastní rodině nedokázali „trpět“ lesbu či gaye. Každý čtvrtý pak nevyloučil, že by se v budoucnu mohl dopustil násilí vůči transgender osobě.

O situaci LGBT komunity v Malawi již informovala i organizace zaměřující se na lidská práva Human Rights Watch. Ta v roce 2018 vydala obsáhlou zprávu, ve které varuje právě před násilím a diskriminací, které momentální nastavení v zemi podporuje.

„Představte si, že vás zbijí na ulici, nahlásíte to na policii a místo toho zatknou vás, zatímco útočník dál chodí na svobodě – to se stalo lidem, s nimiž jsme vedli rozhovor, a to pouze kvůli jejich genderové identitě nebo sexuální orientaci,“ cituje organizace Wendy Isaackovou, autorku reportu.

Human Rights Watch provedla rozhovor s celkem 45 členy LGBT komunity z města Lilongwe a Blantyre, dále pak s právníky, aktivisty i zástupci vlády. Pracovníci vyslechli řadu případů, kdy policie svévolně zatkla a zadržovala transsexuály, v některých případech je dokonce fyzicky napadla. Někteří zdravotničtí pracovníci pak lidem odmítli poskytnout své služby právě kvůli jejich „odlišnosti“.

„Diskriminace LGBT osob je v Malawi rozšířená a vytváří atmosféru, ve které se někteří z jejích nejzranitelnějších občanů bojí vyhledat policejní pomoc nebo potenciálně život zachraňující lékařskou péči,“ uvedla Isaacková. „Vláda v Malawi by měla zajistit, aby všichni její občané mohli žít v bezpečí a bez pronásledování.“

V průběhu letošního roku organizace Human Rights Watch oslovila i Organizaci spojených národů, jejíž výbor pro lidská práva by měl provést celkový přezkum situace v Malawi. Zdůraznila zejména své znepokojení ohledně výzev, kterým tamní členové LGBT komunity čelí, a poukázala také na dosavadní nedostatečný pokrok v klíčových oblastech daného problému, na které by se OSN měla zaměřit.

Reklama

Související témata:

Doporučované