Hlavní obsah

Každý si brání svoje, hájí senátor výrok o „buňkách Tálibánu“ v Česku

Foto: Profimedia.cz

Tálibánští bojovníci v Herátu na počátku sprna.

Reklama

Česká vláda s armádou řeší, jak pomoci afghánským tlumočníkům, kteří spolupracovali s českými vojáky. Ve hře je finanční pomoc, ale i udělení azylu.

Článek

V posledních dnech sílí tlak na českou vládu, aby pomohla tlumočníkům, kteří v minulých letech pomáhali české armádě v Afghánistánu. Jim i jejich rodinám hrozí nyní po stažení koaličních vojsk a postupu Tálibánu v zemi nebezpečí.

Senátor Ladislav Faktor (nezávislý) z výboru pro zahraniční věci vzbudil pozdvižení prohlášením, že v souvislosti s tlumočníky stojí Česko „před vážným úkolem nenatáhnout si sem buňky Tálibánu“.

Za svým výrokem si stojí. Má prý informace, že někteří z tlumočníků pracovali střídavě pro obě strany. „Všichni si chrání svoje, to se nedá nic dělat,“ říká senátor v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Ministerstvo obrany vybralo afghánské tlumočníky, kterým poskytne pomoc. Primárně budou spolupracovníkům české armády nabídnuty peníze, vyloučeno není ani jejich přemístění do Česka. Jak tyto kroky vnímáte?

Já řeknu pár vět předem. Mám vztah k Tálibánu a al-Káidě vyhraněný, protože jsem byl přímý účastník pádu Dvojčat v New Yorku. Tou dobou jsme tam byl - před 20 lety. Je velmi symbolické, že bohužel po 20 letech Spojenci opouštějí Afghánistán.

A když se vrátíme k mé otázce, zda souhlasíte s kroky české vlády a armády?

Samozřejmě jisté výhrady mám, ale právě proto, že jsem blíže seznámen s těmi kroky, tak si myslím, že jsou v pořádku. Na jedné straně je záchrana životů, s tím naprosto souzním, protože ti lidé pro nás udělali první poslední. Na druhé straně je ale bezpečnost České republiky, protože my si nechceme sem zatáhnout zcela náhodně některé lidi, kteří mohli kdysi pracovat pro protistranu a podobně.

Pomoc pro tlumočníky

Ministerstvo obrany vybralo afghánské tlumočníky, kterým poskytne pomoc. Primárně budou spolupracovníkům české armády nabídnuty peníze, vyloučeno není ani jejich přemístění do Česka. Vybraní Afghánci, kteří českým vojákům pomáhali v „nejaktuálnějším období“, budou přímo kontaktováni v nejbližší době. Ministerstvo zahraničí je připraveno udělit české ambasádě v Kábulu výjimku, aby mohla zajistit potřebná víza. Podrobnosti nechtějí české úřady kvůli bezpečnosti sdělovat.

Vy se tedy obáváte případného přesunu afghánských tlumočníků, protože si myslíte, že by mohli ohrozit bezpečnost Česka?

Právě proto na tom naše bezpečnostní sbory dělají, protože je to velmi citlivá věc. Nic není černobílé a tyto věci se stát mohou, proto česká strana dělá první poslední. Je pravdou, že některé záležitosti jsou tajné a na veřejnost se nemohou dostat.

Foto: Ladislav Faktor

Senátor Ladislav Faktor

Takže si stojíte za svým výrokem, že bychom si sem mohli zatáhnout buňky Tálibánu? Vy nedůvěřujete armádě, že vybraní lidé budou prověření, když s nimi Češi spolupracovali přímo na místě?

My jsme byli v Afghánistánu 20 let. Je škoda, že se Aliance stáhla, a myslím si, že to není správný krok, ale ne vždy se vývoz demokracie podaří. Za těch 20 let pro českou armádu a bezpečnostní složky pracovaly stovky Afghánců, někteří dobře, někteří hůř. Je na našich bezpečnostních složkách, aby vyhodnotily, kteří lidé jsou v pořádku.

Čeho přesně se u těch lidí obáváte?

Já jsem v rozhovorech s odborníky z armády a podobně vytušil, že někteří lidé třeba dva roky pracovali pro českou stranu, pak klidně pracovali pro protistranu, pak zase zpátky a tak dále. Nic není černobílé. Tyto věci je nutné všechny pečlivě prověřit.

Nemůže to pro ty lidi být urážlivé? Pomáhali Česku a dosud nevědí, zda a jakým způsobem jim pomůže. A vy tak trochu zpochybňujete jejich pomoc.

To bych byl velice nerad, kdyby to tak vyznělo. Tak to vůbec není. Všichni si chrání svoje, to se nedá nic dělat. V případě, že budou prověření a budou to spolehliví lidé, tak proti tomu nikdo nic mít nebude, to je samozřejmost. Zachránit je je v pořádku, ale jak říkám, nejde to dělat bez rozmyslu.

V tomto případě je ale nutná rychlost. Některé evropské státy se už rozhodly o konkrétní pomoci. Česko zatím nic. Není reakce Česka pomalá?

Podle informací, které mám, jsme připraveni pomoci v řádu dnů. Probírali jsme situaci v Kábulu a víme, že celá situace spěchá. Ona je to otázka dohody s těmi konkrétními lidmi, co já vím. Ne všichni řekli, že se chtějí přesunout, někteří chtějí peníze. Kdo se sem bude chtít přesunout a prověří ho, tak ho tady rádi mezi sebou uvítáme.

Máte informace, kolika lidem by mohl být azyl v Česku nabídnutý?

Informace mám, ale jsou tajné, takže je nemohu zveřejnit.

Dánsko třeba poskytne azyl desítkám Afgháncům…

Počty mohou variovat podle toho, že ne všichni se budou chtít zdržovat na našem území. Pochopitelně, že tlumočníci, kteří se naučili česky, tak ti budou rádi, protože sem zapadnou do společnosti, protože umí jazyk. Je ale spousta dalších, kteří se raději asi přesunou do jiných teritorií.

Jak by tedy podle vás měly být nastavené kontrolní mechanismy ze strany Česka? Přes armádu a tajné služby?

Přesně tak. Vojenské zpravodajství a BIS, to je jednoznačné. Tyto mechanismy už ale měsíce běží, tento týden se o tom začalo hodně mluvit, ale tyto mechanismy nejsou z tohoto týdne. Mluvil jsem se zástupci armády a ta na tom pracuje už měsíce.

Reklama

Doporučované