Hlavní obsah

Kde je tenký led, tuleň nebo medvěd? Eskymácká aplikace mapuje Arktidu

Foto: Commons.wikimedia.org/Pinkfloyd88a

Popraskaný led už Eskymáky díky nové aplikaci nepřekvapí.

Reklama

Aplikace Siku pomáhá Inuitům lokalizovat tenký nebo prasklý led či divokou zvěř.

Článek

V důsledku globálního oteplování se tenčí vrstvy arktického ledu. Pod taktovkou kanadské charity Arctic Eider Society, která spolupracuje s Inuity, se proto dostala na svět nevšední mobilní aplikace. Jmenuje se Siku, což v překladu z eskymáčtiny znamená mořský led.

Siku radí. Jejím hlavním úkolem je zabránit tomu, aby se inuitští lovci propadli pod tenkým ledem do mrazivé vody. Vývojáři aplikace tak reagují na zvýšený počet nehod, při kterých Eskymáci zmizeli pod hladinou. Informoval o tom britský list The Guardian.

Aplikace v sobě implementuje tradiční poznatky, rady a triky, které si Eskymáci po generace předávali. Informace mají uživatelům pomoci číst povahu ledu a vyhodnotit možná rizika.

„Jen kopírujeme to, co dělali naši rodiče, moderním způsobem,“ pronesl pro kanadský tisk manažer jedné z inuitských komunit.

Vývojáři při tvorbě aplikace pracují se satelitními daty, inuitští lovci pak pomáhají do map programu zakreslit riziková místa.

V praxi to například znamená, že lovec zakreslí do mapy místo, kde objevil prasklinu v ledu. Na základě satelitních snímků pak uživatel může zjistit, že se průrva příliš rozštěpila a lovci by se v ní mohli utopit.

Aplikace rovněž umožňuje Eskymákům, aby na mapě vyznačili výskyt divoké zvěře, ať už jde o tuleně, narvaly, králíky nebo polární medvědy. Ostatní lovci pak budou okamžitě vědět, na jakých místech lovit a jakým lokacím se mají raději vyhnout.

Do databáze Siku mohou lovci také nahrát vlastní příběhy a poznatky, z nichž mohou čerpat ostatní uživatelé.

Reklama

Doporučované