Hlavní obsah

Kde virus zasáhl ty nejzranitelnější. 10 nejpostiženějších domovů důchodců

Foto: Profimedia.cz

Pro seniory je psychická zátěž především izolace od rodiny.

Reklama

„Ty prožitky nejde ani sdílet. Tak tíživou situaci jsme nezažili za deset nebo dvacet let,“ připouští personál domovů pro seniory.

Článek

Koronavirová nákaza postupuje stále rychleji Českem. A nepodařilo se před ní uchránit ani ta nejzranitelnější místa – domovy pro seniory. Právě jejich obyvatelé jsou tou nejrizikovější skupinou, protože koronavirus nejsilněji zasahuje lidi ve vyšším věku a s přidruženými nemocemi. Seznam Zprávy získaly přehled o deseti nejvíce postižených zařízeních. Z něj vyplývá, že jen v nich se koronavirem nakazilo přes 450 lidí.

Nejhůř je na tom Domov pro seniory Slunečnice, který byl středobodem reportáží série Ve stínu, v níž reportéři Seznam Zpráv rozkrývali případy šikany klientů. Aktuálně v tomto domově důchodců evidují 128 nakažených.

„Od včerejška máme 84 klientů pozitivních na covid a sedm z nich je v nemocnici a pozitivních je také 44 zaměstnanců. Vytvořili jsme několik covid zón. Co se týče zaměstnanců, je to složité, protože jich je hodně nemocných, ale kraj i město nám pomáhají s hledáním náhradníků,“ řekl Seznam Zprávám ředitel domova Radek Baran. Celkem je v domově 373 klientů a 263 zaměstnanců.

Za Slunečnicí následuje Domov pro seniory Vojkov. Situaci v něm Seznam Zprávy mapovaly v úterý. Momentálně je tam nakažených 55 klientů domova a dva zaměstnanci jsou v karanténě. „Situace se od úterý nezměnila. Řekl bych, že ten průběh je velice příznivý, protože většina lidí to ani nepociťuje. Pouze jednotlivci mají zvýšené teploty a šest lidí je v nemocnici. Z personálu máme pouze dva lidi v karanténě a jedna sestra se už vrátila do práce,“ řekl Seznam Zprávám ředitel domova Vladimír Koníček.

Vysoká čísla nakažených, tentokrát spíše v řadách personálu, vykazuje i Centrum služeb pro seniory Kyjov. Tam je podle dat z 8. října nemocných 25 klientů a 19 lidí z personálu, tedy dohromady 44 lidí. O jednoho nakaženého méně pak mají v Městském centru komplexní péče o seniory v Benátkách nad Jizerou. Tam evidují taktéž 19 zaměstnanců a 24 klientů, kteří trpí onemocněním covid-19.

„Minulý měsíc to bylo poměrně dost kruté, ale teď už to nějak zvládáme,“ uvedla pro Seznam Zprávy Monika Megličková, která je pověřena řízením centra. Neví však, kdo je původce, a nechce to ani zjišťovat. „My jsme rádi, že se to tu nějakým způsobem stabilizovalo,“ dodala.

„Jsme v situaci, kdy je to strašně těžké a komplikované a ještě jsme se s tím taky úplně nesrovnali. Je těžké se k tomu vyjadřovat. První a druhé testování byl strašný zásek. Vůbec jsme to netušili. Dělali jsme si tu rapid testy a byli jsme všichni negativní. První testování byla opravdu rána,“ pokračuje v popisování nelehké situace Megličková.

„Museli jsme řešit personální zajištění a přestěhovávat klienty. V druhém testování pozitivních klientů přibylo, stejně tak zaměstnanců,“ vysvětluje. Momentálně ale už není nikdo ve vážném stavu a personál, co se nakazil v první vlně, se už pomalu vrací do práce.

„Jsem tady deset let a nepamatuji si, že by se tu někdy dělo něco takhle závažného. Ani holky, co jsou tu dvacet let, to nepamatují. Je to strašně tíživá situace. Ten, kdo tady nežije, tak si to neumí představit. Ty prožitky, to nejde sdílet,“ popisuje Megličková.

Klientům se hlavně nelíbí, že musí být izolovaní a nemohou se stýkat se svými blízkými. To je podle Megličkové ještě hroší než strach z nemoci. „Nově se navíc zakazují návštěvy, takže to bude pro ně rána,“ poukázala na nové opatření vlády Megličková.

Počet nakažených v jednotlivých domovech pro seniory

1. Domov pro seniory Slunečnice - 128

2. Domov pro seniory Vojkov - 57

3. Centrum služeb pro seniory Kyjov - 44

4. Městské centrum komplexní péče Benátky nad Jizerou - 43

5. Domov na zámku, Lysá nad Labem - 33

6. DOZP zámek Břežany - 33

7. Domov důchodců Dobrá voda - 31

8. Domov pro seniory Vrbno pod Pradědem - 31

9. Domov pro seniory Třebíč - 27

10. Diakonie ČCE Sobotín - 24

„Prozatím se žádní studenti či dobrovolníci nehlásí s nabídkou výpomoci. Rodiče je většinou nechtějí pouštět. Prozatím provoz zajišťujeme z vlastních zdrojů a v omezeném režimu. Situace se snad zlepší po následujícím víkendu, kdy covid pozitivní zaměstnanci již budou po inkubační době, a pokud budou bezpříznakoví, budou moci nastoupit do práce,“ popsal situaci v hlášení pro ministerstvo práce jeden z postižených domovů.

Reklama

Související témata:

Doporučované