Hlavní obsah

Nezvládáme to, zní z domova seniorů. Nakažený je každý třetí testovaný

Největším ohniskem koronaviru v Moravskoslezském kraji je domov pro seniory Slunečnice. (Ilustrační snímek)

Reklama

aktualizováno •

Ostravské zařízení pro seniory je po hromadném testování z neděle největším ohniskem nakažených v Moravskoslezském kraji. Nakažený je i personál. Vedení domova proto řeší, kdo se bude o klienty starat.

Článek

O ostravském domově seniorů Slunečnice vydaly Seznam Zprávy před rokem sérii reportážních textů, ve kterých upozornily na šikanu klientů ze strany části personálu a natočily svědectví, že vstupenkou do domova bývají peníze v obálce.

Nyní domov Slunečnice opět získává pozornost médií. Tentokrát kvůli covidu-19.

Ve středu v něm bylo 132 nakažených. Z toho 85 klientů a 47 zaměstnanců. A vedle toho ještě dalších sedm nakažených externích pracovníků z firem, které se starají o úklid nebo obsluhují v tamním bufetu.

Koronavirus se tak potvrdil u každého čtvrtého testovaného pracovníka a téměř každého třetího klienta. Na testech totiž bylo 203 pracovníků a 282 klientů.

Přesný údaj o nakažených ze středy Seznam Zprávám potvrdil mluvčí krajské hygienické stanice Aleš Kotrla, podle kterého tak platí, že je domov největším ohniskem nákazy v Moravskoslezském kraji.

„Velikostí naší organizace je to možné. Nevím, jak je to jinde, takové informace nemám,“ reaguje ředitel Domova Slunečnice Radek Baran. Aktuálně se snaží zajistit náhradu za personál v karanténě, který by se o seniory v domově staral.

„Momentálně už máme přislíbeno 11 lidí z lékařské fakulty. V pátek s nimi budu podepisovat smlouvu. Máme slíbeno dvacet dobrovolníků. Přihlásila se i hodinová vnoučata, která budou chodit na čisté zóny,“ vypočítává pro Seznam Zprávy ředitel Baran.

Chaos, psychicky i fyzicky unavení

Redakce Seznam Zpráv získala i svědectví dvou zaměstnanců domova Slunečnice. Oba si nepřáli z obav o ztrátu zaměstnání zveřejnit jméno, redakce ovšem identitu zná.

Pracovníci si stěžují, že kvůli nedostatku personálu, přestávají zvládat pečovat o klienty. „Řada zaměstnanců je na nemocenské, personálu je hrozně málo, péči nezvládáme,“ líčí první zdroj.

„Zaměstnanci se bojí chodit na výpomoc na jiné oddělení. Bojí se nákazy a jsme všichni už unavení fyzicky a také psychicky,“ vykresluje náladu další pracovník.

Popisují také, že v domově panuje „naprostý chaos“, který ilustrují například tím, že se personál během jedné služby stará o nakažené klienty, kteří jsou vyčlenění do speciálních prostor, a další službu mají naopak u seniorů, kteří jsou negativní na covid-19.

Podobně jedna prádelna z domova Slunečnice nestíhá, druhá zase nemá kde věšet prádlo.

Ředitel Baran ovšem na dotaz Seznam Zpráv vyloučil, že se personál střídá - a jednu službu má u nakažených klientů a další naopak u zdravých.

Telefon na armádu

Smlouvy s potřebnými mediky bude ředitel Baran podepisovat v pátek. Není si ale jistý, jestli nastoupí už o víkendu nebo od příštího týdne – bude to prý záležet na dohodě.

Vyjednávání s mediky z vysokých škol potvrdil i náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák (KDU-ČSL), který má sociální problematiku na starosti. „Bavil jsem se se zástupkyní studentů a domlouval jsem se s ní, že by případně byli schopní vygenerovat další lidi z vlastních řad, nad rámec těch jedenácti,“ říká náměstek.

Ředitel Domova Slunečnice dál ubezpečuje, že pokud medici nebudou stačit, tak má přislíbenou pomoc armády. „Mám telefonní číslo a můžu okamžitě volat,“ ujišťuje Baran.

„V téhle chvíli to ještě zvládáme,“ tvrdí i náměstek primátora Pražák, podle kterého ještě není potřeba pomoc armády.

Samotný ředitel ale nemá přesně jasno, v jaké chvíli by skutečně armádě zavolal. „Podle stavu. Jak onemocní lidi. To nechávám na příští týden. Tady se mění situace z hodiny na hodinu,“ reaguje na dotaz ředitel Slunečnice Radek Baran.

To ovšem kritizuje čerstvě zvolená pirátská krajská zastupitelka Martina Dušková. Podle ní měl dopředu vzniknout plán postupu, kde vzít lidi, kteří by v sociálních službách suplovali pracovníky v karanténě.

„Tušilo se, že bude druhá vlna. Nebylo to nijak připravené. Ti obyvatelé a senioři musejí být v panice,“ ohrazuje se Martina Dušková a dodává, že si není jistá v tom, jestli jde odpovědnost za městem Ostrava nebo za Moravskoslezským krajem.

Reklama

Doporučované