Hlavní obsah

Kdo doplní nejvyšší soud? Trump chce posílit konzervativce

Americký prezident Donald Trump vybírá nového soudce nejvyššího soudu.Video: Daniel Andrisák, AP, Reuters

 

Reklama

Donald Trump vybírá nového soudce nejvyššího soudu, toho bude muset schválit Senát. Důležitý hlas bude mít Susan Collinsová. Nejen pro ni bude důležitá otázka interrupce. Výběrem Trump posílí vliv konzervativců.

Článek

Bílý dům vybírá z pěti až sedmi možných kandidátů na post soudce Nejvyššího soudu USA, který se uvolní po oznámeném odchodu soudce Anthonyho Kennedyho. Donald Trump, který po nástupu do prezidentského křesla prosadil jako soudce nejvyššího soudu konzervativce Neila Gorsuche, má nyní možnost ještě více přispět ke konzervativnějšímu postoji této devítičlenné soudní instituce. Jméno kandidáta by mohl zveřejnit příští týden v pondělí.

Prezident podle agentury AP strávil víkend poradami se svým týmem v golfovém klubu v New Jersey. S kandidáty, mezi nimiž jsou údajně dvě ženy, chce tento týden osobně hovořit. Po Kennedyho odchodu bude složení nejvyššího soudu vyvážené - čtyři soudce jmenovali demokratičtí prezidenti, čtyři republikánští. Trump tak má možnost zajistit v nejvyšší soudní instituci převahu konzervativcům.

Devátého soudce navrženého prezidentem bude schvalovat Senát, kde mají republikáni křehkou většinu 51 ku 49 hlasům. Republikánská pozice je ovšem oslabena dlouhodobou absencí těžce nemocného senátora Johna McCaina. Budou-li, jak se očekává, demokratičtí senátoři hlasovat jako jeden muž, nemohou si republikáni dovolit ani jednoho „zrádce”.

Za klíčový považuje agentura AP hlas republikánské senátorky Susan Collinsové, která se údajně postaví proti jakémukoli kandidátovi s ultrakonzervativními názory, zejména pokud jde o interrupce. V této citlivé otázce zatím v USA platí precedenční rozhodnutí z kauzy Roeová versus Wade z roku 1973, které potraty de facto legalizovalo.

„Nepodpořím žádného kandidáta, který se proti tomuto rozhodnutí postaví. Znamenalo by to, že nepočítá s uznáním platných a zavedených zákonů,” řekla v neděli Collinsová. „Byl by pro mě nepřijatelný, protože takový program je aktivistický,” dodala.

Podle republikánských senátorů se ale Trump na generální útok proti potratům nechystá, přestože během volební kampaně takovou možnost naznačoval. „Precedens nelze zrušit bez dobrého důvodu,” prohlásil v americké televizi vlivný republikán Lindsey Graham, člen právního výboru Senátu. Konzervativní odpůrci interrupcí by podle něj měli mít na paměti, že i podle jejich vlastní filozofie se dřívější rozhodnutí nemají měnit.

Reklama

Související témata:

Doporučované