Hlavní obsah

Kdo může za to, že se nestaví nové byty?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Duel o tom, proč se nestaví nové byty.

 

Prahu trápí zoufalý nedostatek bytů. 900 projektů se 40 000 byty přitom čeká na razítka úřadů.

Článek

Od roku 2000 klesl počet vydaných územních rozhodnutí a stavebních povolení dokonce o 75 procent. Upozornila na to Hospodářská komora na základě analýzy společnosti Deloitte. Proč se v Praze nestaví? Nakolik můžou průtahy za raketový nárůst cen bydlení v hlavním městě? To jsme rozebírali v Duelu s Tomášem Kadeřábkem, ředitelem Asociace developerů, a s poslancem (KDU-ČSL), pražským zastupitelem a starostou Prahy 7 Janem Čižinským.

Podle statistik developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group zdražily na konci září nové byty v Praze meziročně v průměru o 19,6 procenta. Za metr čtvereční se platí 83 150 korun. Za poslední dva roky nové byty zdražily téměř o polovinu.

Byrokracie spojená s vyřizováním povolení zabere přitom Čechům 247 dní, což Česko řadí na 166. místo ze 185 sledovaných zemí. To je na úrovni afrického Zimbabwe, Libanonu či karibského souostroví Trinidad a Tobago. Z EU jsou na tom hůř jen Rumuni, Slováci a Kypřané.

Doporučované