Hlavní obsah

Rusko zahájilo trestní řízení proti Zelenskému. Dalo ho na seznam hledaných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter.com/ZelenskyyUa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

aktualizováno •

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti Volodymyru Zelenskému. Také ho umístily na seznam hledaných osob.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a umístily ho na seznam hledaných osob. Informovala o tom v sobotu agentura TASS s odkazem na oficiální záznamy ruského ministerstva vnitra.

Databáze ministerstva uvádí, že ukrajinský prezident je hledaný podle článku trestního zákoníku, píše TASS. Na základě kterého ustanovení byl Zelenskyj na seznam hledaných osob umístěn, spis neupřesňuje.

Ukrajinská diplomacie krok označila za beznadějné počínání ruského státního aparátu. „Připomínáme, že na rozdíl od bezcenných ruských oznámení je zatykač ICC na ruského diktátora Vladimira Putina pro podezření z válečných zločinů zcela reálný a platný ve 123 zemích světa,“ doplnila.

Rusko od začátku své invaze na Ukrajinu v únoru 2022 zahájilo trestní řízení proti řadě ukrajinských a dalších evropských politiků.

Na seznamu hledaných osob je podle agentury RIA Novosti i velitel ukrajinských pozemních vojsk Oleksandr Pavljuk a ukrajinský exprezident Petro Porošenko. Web Mediazona uvedl, že ruské úřady bývalou ukrajinskou hlavu státu na seznam umístily už dříve, nejpozději 22. února. Podobně jako u Zelenského není jasné, z čeho jsou Pavljuk a Porošenko obvinění.

Moskva rovněž na seznam hledaných osob zařadila prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana, který loni připravil zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina kvůli obvinění z válečných zločinů.

Doporučované