Hlavní obsah

Kdo nakazil sportovce? Nejspíš lékař Voráček, ukázalo vyšetřování

Foto: ČTK

Lékař Vlastimil Voráček působí už mnoho let jako lékař tenisového fedcupového týmu.

Reklama

aktualizováno •

Vlastimil Voráček přišel před odletem do Tokia do styku se třemi blízkými. Všichni pak měli pozitivní testy.

Článek

Člověkem, který zanesl koronavirus do české olympijské výpravy, mohl být neočkovaný lékař Vlastimil Voráček.

Pražská hygienická stanice v pondělí oznámila výsledky šetření, které zahájila poté, co nákaza vyřadila z bojů o medaile například plážové volejbalisty Markétu Slukovou a Ondřeje Perušiče.

Hygienici nikoho nejmenovali, pouze uvedli, že jeden z účastníků letu do Tokia přišel před cestou do styku se třemi nakaženými – a je tedy s největší pravděpodobností tím, kdo covid-19 na palubu letadla zanesl.

Podle ověřených informací Seznam Zpráv jde právě o ortopeda Voráčka, který je dlouholetým lékařem ženského tenisového týmu. Voráček nebyl naočkovaný, stejně jako čtyři další účastníci výpravy s pozitivním testem. Jediným očkovaným, který se nakazil, byl volejbalista Ondřej Perušic.

Pátrání hygieniků podle zjištění Seznam Zpráv ukázalo, že před odletem do Tokia se Voráček setkal se „třemi blízkými osobami“, které měly později pozitivní test.

Pražská hygienička Zdeňka Jágrová uvedla, že ke kontaktu s nakaženými osobami došlo den před odletem, tedy 15. července. První příznaky se u jednoho z kontaktů objevily v den odletu, test pak u něj nákazu potvrdil 18. července.

„Neuvedl nám informaci, že by věděl, že by někdo z jeho blízkých měl mít tyto potíže. Jestli to věděl, nebo nevěděl, nevím. Tuto informaci jsme nezjistili,“ uvedla Jágrová.

Sekvenace se nezdařila

U ostatních pěti členů výpravy hygienici nedohledali nikoho s pozitivním testem ani s příznaky onemocnění. Proto pokládají právě Voráčka za toho, kdo mohl přenést koronavirus na ostatní.

Ovšem jen s omezenou mírou pravděpodobnosti: jistotu by dalo jen podrobné vyšetření typu viru pomocí sekvenování, toto vyšetření se však v Japonsku nepodařilo zajistit.

Seznam Zprávám se zatím nepodařilo získat Voráčkovo vyjádření. Voráček nezvedl mobil, neodpověděl ani na zprávu se žádostí o rozhovor.

Celkem – včetně Voráčka – měla česká výprava šest pozitivních účastníků.

Voráček také podle zjištění hygieniků podstoupil tři testy – jeden antigenní a dva přesnější PCR, které museli mít všichni účastníci letu. Všechny vyšly negativní, takže 16. července nastoupil spolu se sportovci a dalšími účastníky her do letadla.

Při příletu do Tokia už ale Voráček neprošel vstupním PCR testem. „Předem a ani do dneška jsem neměl a nemám žádné klinické příznaky covidového onemocnění a jsem kompletně fit,“ uvedl tehdy Voráček v prohlášení pro novináře, v němž zároveň zpochybnil význam očkování.

Reklama

Doporučované