Hlavní obsah

Kdo přijde po Thomasi Cookovi? České cestovní kanceláře jsou zdravé, ale je tu jedno nebezpečí

Rozhovor s místopředsedou Asociace cestovních kanceláří Janem Papežem o krachu Thomas Cook.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Krach cestovní kanceláře Thomas Cook nevypovídá o stavu tuzemských cestovek, tvrdí šéf Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Článek

Poučení z šokujícího krachu cestovního giganta Thomas Cook je jednoznačné: nikdo není – alespoň v turistickém průmyslu – nedotknutelný.

Pro klienty českých kanceláří je tu však jedno uklidňující prohlášení. Pondělní bankrot nejstarší cestovní kanceláře světa nebude mít podle místopředsedy Asociace českých cestovních kanceláří Jana Papeže v tuzemsku žádného bezprostředního následníka. „Český trh je konsolidovaný a klienti se nemusí ničeho bát,“ říká Papež. Ale i pro experty jeho typu byl bankrot Thomase Cooka překvapující.

„Určitě je to šok, protože nikdo nečekal, že tak velký subjekt jako Thomas Cook může skončit ze dne na den,” komentoval situaci v rozhovoru pro Seznam.

Jedním z problémů britské cestovky bylo podle něj spojení cestovní kanceláře a letecké aerolinky. V Česku nikdo tímto způsobem nepodniká.

„Ochrana spotřebitele je v Česku jedna z nejvyšších, vyšší než v Británii a Německu. Každý klient má v Česku stoprocentní záruku, že peníze, které do cestovky vložil, se mu vrátí,” říká Papež.

Je tu však jedno velké „ale“ a viditelné je, pokud se podíváme na jednu z důležitých příčin krachu Thomase Cooka. Lidé (i movití klienti) dramaticky rychle mění svůj pohled na to, jak si pořídit dovolenou.

„Díky digitálním technologiím je čím dál tím více klientů schopno zajistit si jednotlivé služby samo a za nižší cenu než za různé kombinované balíčky, což výrazně mění finanční toky v cestovním ruchu a staré modely fungování jsou pod čím dál větším tlakem,“ upozornil Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu. Právě tento trend byl jedním z důvodů, proč v pondělí zkrachovala cestovka Thomas Cook.

Nová doba, nové dovolené

Lidem, kteří kdysi automaticky zašli na pobočku cestovní kanceláře a odnesli si z ní zájezd k moři, dnes nabízí internet a doba jiné, lákavější možnosti. Zprostředkovatelé letenek nabídnou levný způsob dopravy do prakticky jakéhokoliv města a přes služby typu AirBnB si cestovatelé sami zařídí bez většího rizika ubytování – a především za podstatně méně peněz než s cestovní kanceláří.

Thomas Cook – kromě toho, že nezvládl fůzi s konkurenční kanceláří a dluhy vůči věřitelským bankám – nezvládl také přechod do nové doby. A pokud se stejně zachovají další cestovní kanceláře, přijdou potíže.

Britská společnost Thomas Cook, která patří k největším cestovním kancelářím na světě, vyhlásila v pondělí bankrot a vstoupila do likvidace. Firma si nedokázala zajistit dodatečné peníze, jak požadovaly věřitelské banky a britská vláda finanční pomoc poskytnout odmítla.

Cestovní kancelář Neckermann, která je v Česku součástí zkrachovalé britské kanceláře, má v zahraničí asi 1100 českých klientů. Návrat zpět jim podle mluvčího zajistí, nevylučuje ale rušení některých již zakoupených zájezdů.

Reklama

Doporučované