Hlavní obsah

Kdo se první nakazí, vyhrál. Nebezpečná zábava jménem „koronapárty“

Foto: Wikipedia.org/UnitedB1

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ve Spojených státech se rozmáhá nebezpečný fenomén: takzvaná koronapárty. Princip hry je jednoduchý: Kdo se první nakazí koronavirem, vyhrál. Zvrácená zábava ale přispívá k šíření viru. V USA po takovém večírku zemřel mladý muž.

Článek

O nebezpečných „koronapárty“, tedy večírcích, na kterých se účastníci cíleně vystavují nákaze koronavirem, informují americká média. Hostitel události je zpravidla nakažený a ten, u koho se po akci potvrdí onemocnění covid-19 jako u prvního, získá zpravidla od organizátora cenu či peníze.

Mnozí lidé virus stále podceňují. Nasvědčují tomu i koronavirové večírky. Účastníci se totiž domnívají, že je virus neškodný. Server ABCNews například informoval o třicetiletém muži, který se podobného večírku zúčastnil. „Udělal jsem chybu. Myslel jsem si, že je to (virus) jen dezinformace. Ale není,“ řekl podle serveru muž před tím, než v nemocnici v San Antoniu viru podlehl.

Lékařka Jane Applebyová z nemocnice v San Antoniu tento příběh zveřejnila, aby sloužil jako varování před podobným chováním. Podle ní by lidé měli vědět, že virus může ohrozit kohokoliv. To, že se tzv. koronapárty zúčastnil, prý sdělil sestrám v nemocnici. Organizátor večírku byl prý nakažený. „Myšlenka akce je se sejít a na vlastní kůži zjistit, zda virus skutečně existuje,“ řekla pro ABCNews Applebyová. Podle zákona ale identitu muže nemůže zveřejnit.

„Virus nediskriminuje”

V okrese Bexar, ve kterém se nachází San Antonio, úřady potvrdily již 18 602 případů nákazy koronavirem. Jen v pátek jejich počet vzrostl o 923, uvádí americké ministerstvo zdravotnictví. Nejvíce nakažených je údajně mezi 20 a 29 lety věku, takoví lidé tvoří 24 % ze všech nakažených. Lidé z věkové skupiny 30 až 39 let 20 %.

Applebyová doporučuje zůstávat doma a nosit roušku. „Virus nediskriminuje,“ dodala. O případu mladého muže promluvila ve videu, které publikovala na internetu.

Americká média informují například o koronavirových večírcích v Alabamě. „Nejdříve jsme to pokládali za fámu. Začali jsme tedy bádat a zjistili jsme, že informaci potvrzují nejen lékaři, ale i stát Alabama,“ uvedla pro server CNN Sonya McKinstryová, členka městské rady. Poprvé se o trendu doslechla od hasičů.

Ve Spojených státech přitom pandemie stále neslábne a počet nakažených rekordně roste. Jen za sobotu v USA přibylo přes 66 500 případů. Svůj denní rekord překonaly Spojené státy za minulý týden nejméně třikrát. Situace se tam rychle zhoršuje zejména v jižních a západních státech.

Koronavirové párty politici i lékaři veřejně odsuzují. „Když to slyším, zuřím,“ řekla CNN McKinstryová. „Nejsou jen nezodpovědní k sobě samým. Virus si mohou odnést domů k rodičům a prarodičům.“

Reklama

Doporučované